Savremeno operativno lečenje stopala u VMA

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2018, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savremeno operativno lečenje stopala u VMA

U Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, prvi put u Srbiji, izvedeno je operativno lečenje drugostepene artroze zgloba palca (bolnog čuklja) kod pacijenta A.D. (46.) metodom Youngswick, koja se smatra metodom izbora prema mišljenju svetskog i evropskog udruženja za hirurgiju stopala i skočnog zgloba.

Pacijent je nakon uspešne operacije otpušten kući, a operativni zahvat izveo je tim Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA predvođen majorom dr Goranom Lekićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U operaciji su učestvovali i prim. dr Ljubomir Pokimica takođe iz Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, major dr Igor Vasković iz Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju i instrumentarka Gorica Petrović.

Osnovna prednost ove hirurške metode za lečenje najčešćeg degenerativnog oboljenja stopala je očuvanje zgloba.

Operacijom se proširuje zglobni prostor čime je pacijentu omogućen veći obim bezbolnih pokreta, a pacijent se nakon šest do osam nedelja u potpunosti vraća normalnim životnim aktivnostima.

Artroza, "bolni čukalj", odnosno deformitet zgloba koji spaja palac sa ostatkom stopala, pogađa relativno mladu populaciju i vremenom dovodi do manjeg ili većeg propadanja hrskavice.

Uzevši u obzir da taj zglob, kao važan deo stopala, učestvuje u osloncu čitavog tela, bol i ukočenost u velikoj meri sprečavaju pacijente da se normalno kreću, da učestvuju u sportskim aktivnostima, a naposletku ih ograničava i u smislu nošenja specifične obuće, saopšteno je sa VMA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na VMA uspešno obavljena operacija stopala posebnom metodom "Jangsvik"

Izvor: Blic, 31.Avg.2018

U Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) prvi put u Srbiji izvedeno je operativno lečenje drugostepene artroze zgloba palca, takozvanog "bolnog čuklja" kod pacijenta starog 46 godina metodom "Jangsvik".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.