Savremena oprema i manjak lekara

Izvor: RTS, 13.Feb.2017, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savremena oprema i manjak lekara

Na Internom odeljenju smederevske Opšte bolnice "Sveti Luka" već 10 meseci nova koronarna jedinica sa osam kreveta prima pacijente iz celog Podunavskog okruga. Iako su uslovi za lečenje gotovo idealni, nema dovoljno lekara.
Gotovo trećina od 363 pacijenata koji su prošli kroz koronarnu jedinicu, poslata je na hitnu koronarnografiju srca jer su pomoć zatražili u prvom satu od pojave bola.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Lekari tvrde da više nije pravilo da od bolesti srca pate stariji već su sve češći slučajvi, da zbog stresnog života, mladi ljudi traže pomoć kako da sačuvaju srce.
"To znači, bez pušenja, 30 minuta svakodnevno fizičke aktivnosti ili 3 kilometra šetnje dnevno, pet obroka voće i povrće dnevno, pristisak da ne bude nikad veći od 140, ukupni holesterol da ne bude veći od 5, loš holesterol da ne bude veći od 3 i bez gojaznosti, bez dijabeta, bez tresa uz osmeh", savetuje kardiolog dr Predrag Petrović. 
Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", u toku prošle godine umrlo je 54 hiljade ljudi, od kojih svaki drugi od bolesti srca. U smederevskoj bolnici, preglede, dijagnostiku, lečenje i dežurstva, rade samo dva kardiologa.
"To je neki minimum za funkcionisanje", naglašava dr Nenad Đorđević, direktor Opšte bolnice "Sveti Luka". "Uvek bi bilo bolje da imamo više osoblja, ali snalazimo se u ovim uslovima, onoliko osoblja imamo koliko možemo da obezbedimo."
I dok se ne steknu uslovi da kornarnu jedinicu opslužuje više lekara, pred Opštom bolnicom su novi projetki za obnovu. Tokom ove godine planiran je projekat za razvoj laparoskopske hirurgije, a biće obnovljeno i neuropsihijatrisko odeljenje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.