Savladajte same napadača na ulici

Izvor: Blic, 16.Feb.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savladajte same napadača na ulici

Zbog sve učestalijih napada na žene, u poslednje vreme na kursevima samoodbrane traži se mesto više kako bi pripadnice lepšeg pola naučile kako da se odbrane od nasilnika.

Na ovim kursevima polaznice uče "trikove”, veštine i tehnike koje treba da primene u datom trenutku. Dugogodišnji takmičar u karateu Igor Sučević je zajedno sa svojom koleginicom Milicom Halilović, primenjujući svoja znanja iz borilačkih veština, osmislio program koji se zasniva na realnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << situacijama "Intezivni kurs samoodbrane za dame". Sučevič kaže da na njihovom kursu samoodbrane, žene mogu naučiti kako i da najmanju sitnicu koju imaju pri ruci upotrebe kao potencijalno oružije za odbranu od napadača.

- Ukoliko dođe do napada treba se braniti svim sredstvima. Napadača treba grebati po licu ključevima, minđušom ili noktima. Treba se braniti celim telom, udarati ga u genitalije, a onda se brzo ukloniti sa lica mesta - kaže Sučević.

On savetuje i da se izbegavaju mračni prolazi, neosvetljene prečice i da uvek treba poslušati svoj instikt u vezi neke osobe za koju smatrate da je potencijalni napadač. Kao poseban savet ženama, Sučević kaže da nikada ne treba stopirati, jer se tada žene najvše izlažu opasnosti, a prostor za odbranu u autu je isuviše mali.

Predsednik "Akademije samoodbrane” Damir Amedovski kaže da se na njihovoj akademiji individualno posmatraju polaznice kursa i da se na osnovu svake osobe pravi plan i program za trening.

- Procenjuje se faktor straha, mentalno stanje i fizička jačina svake polaznice. Na treninzima samoodbrane ne samo što se uči kako se odbraniti od napadača, već se budi svest i jača samopouzdanje - kaže Amedovski.

Prema negovim rečima na treninzima se realizuju moguće situacije u kojima se žena može naći na meti napadača, u liftu, u parku, pokušaj pljačke ili silovanje i daju smernice kako se ponašati u tom trenutku.

- Na ulici je stanje mnogo drugačije nego na treninzima. Ali su žene mnogo spremnije ako prođu kurs samoodbrane, jer već znaju kako da se brane - kaže Amedovski.

Samoodbrana za žene

Kurs/ Adresa /Cena

"Akademija samoodbrane” /Mlatišumina 3 /2.000

"IKS-D”/ Ruska 1 /2.000

"Heiho”/ Avalska 2 /2.500

"Moto Ryu”/ Šumatovačka 85a /2.000

"Taktikal krav maga”/ Živka Davidovića 64/ 5.000

cene su u dinarima za mesec dana

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.