Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jan.2017, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savjeti za vožnju u zimskim uslovima

BANJALUKA, SARAJEVO - Vozači prije polaska na put u snježnim uslovima pored obavezne zimske opreme u vozilima treba da imaju lopatu, vreću pijeska, ćebe, pun rezervoar goriva, ali i da isključe tempomat na svojim autima, savjetuju stručnjaci iz oblasti saobraćaja.

Upozoravaju da u zimskim uslovima na put ne treba kretati bez lanaca i zimskih guma, a zbog hladnoće i snijega pažnju treba obratiti na još nekoliko stvari.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << saobraćaja RS, kaže da treba provjeriti antifriz, ali i sredstvo za čišćenje vjetrobranskih stakala, pogotovo jer se na našem tržištu prodaju ona sredstva koja zalede na minus tri, iako na njima piše da ne lede do minus 20 stepeni. On ističe da je prije polaska na put potrebno dobro očistiti snijeg sa vozila, pogotovo onaj sa krova.

"Većina vozača očisti snijeg samo sa stakala, međutim često se desi da u nezgodnom trenutku u vožnji snijeg sa krova auta padne na vjerobransko staklo i napravi problem", ističe Radović.

Savjetuje onima koji idu na dalji put da u vozilu imaju lopatu i vreću pijeska, jer to može dosta pomoći pri vožnji uzbrdo, a poželjno je imati i pomoćne kablove za paljenje, lampu, ćebe i nešto hrane i vode.  Radović upozorava da vozači po snijegu obavezno isključe tempomat na autima koja ga imaju, jer je uključen tempomat opasan po bezbjednost saobraćaja u zimskim uslovima. On dodaje da treba provjeriti i da li je pun akumulator, a ukoliko ne koristite auto duže vrijeme, bilo bi dobro povremeno ga upaliti da odradi nekoliko minuta da se akumulator ne isprazni.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) savjetuju da zimske gume treba po mogućnosti mijenjati svake dvije godine, pošto nakon toga gube elastičnost.

"Nikada ne kupujte 'odležale', protektovane ili polovne gume, jer nikada niste sigurni šta kupujete", navode u BIHAMK-u.

Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza RS, kaže da je vozačima sa nedovoljno iskustva najveći problem da krenu iz mjesta, jer zbog smanjenog trenja pogonski točkovi lako proklizaju.

"Prilikom pokretanja vozila po snijegu iz mjesta, neophodno je postepeno dodavati gas. Pedala kvačila treba da se otpušta znatno sporije i pažljivije", rekao je Pećanac.

On upozorava da kočenje mora biti postepeno kako bi se spriječilo blokiranje točkova koje može dovesti do proklizavanja i gubitka kontrole nad vozilom.

"Za smanjenje opasnosti od blokiranja točkova prilikom vožnje po nizbrdici može se koristiti niži stepen prenosa. Za zaustavljanje u najvećoj mjeri treba da se koristi efekat kočenja motorom, a što je moguće manje da se upotrebljava kočnica", rekao je Pećanac, dodajući da zaustavljanje kočnicom treba da bude odmjereno, pažljivo i bez naglih promjena.

Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo, kaže da policijski službenici ovog kantona aktivno rade na terenu da bi pomogli vozačima u snježnim uslovima.

"Pojačane su kontrole nad vozačima radi provjere zimske opreme. Zadovoljni smo stanjem koje smo zatekli na terenu. Uglavnom vozači posjeduju potrebnu zimsku opremu i pridržavaju se pravila. Izuzetak su neki kamioni i šleperi koje smo isključivali iz saobraćaja zbog neposjedovanja lanaca", rekao je Nefić.

Uputstva za vozače:

•       Prije polaska na put obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima

•       Na temperaturama ispod nule na usjecima, mostovima, vijaduktima, nadvožnjacima dolazi do pojave "ledene zasjede", zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji

•       Prije polaska na put barem jedanput obavite probu postavljanja lanaca za snijeg za vaše vozilo

•       Prilikom polaska na duži put gorivom potpuno napunite rezervoar

•       Za odlazak na posao i druge obaveze u gradu za vrijeme većih snježnih padavina koristite vozila javnog gradskog prevoza

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.