Savić: Ova uprava se prvi put srela sa fudbalom

Izvor: Blic, 30.Avg.2008, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savić: Ova uprava se prvi put srela sa fudbalom

U nezapamćenoj krizi Crvene zvezde, rekli bi optimisti, ima bar nešto dobro - došlo se do dna i sada se može samo napred. Ispadanje iz Evrope u pretkolu od kiparskog Apoela pokazalo je kao lakmus papir sve grehe njenog rukovodstva, nekompetentnost i zabludu da se recepti iz biznisa mogu primeniti u fudbalu. Upravni odbor odlazi, za njim će i trener Zeman, a oči su uprte u legendarnog Dragana Džajića i njegov odgovor na ponudu da vadi kestenje iz vatre.

Za hroničare klupske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istorije, koja pamti i uspon na krov sveta pre 17 godina, ostaće zadatak da objasne - kako je sistemski uništavan najveći fudbalski klub na Balkanu, ili kako se od vrha stiže do dna?

- To je pitanje za one koji su Zvezdu doveli na ove grane - kaže Dušan Savić, jedna od klupskih ikona, već duže vreme bez prave uloge u klubu. - Neka oni analiziraju šta se posejali. Ovo je tužan i ružan period za klub i sve koji ga vole. Verujem da će Zvezda sa novim ljudima izaći iz nje jača. Ali, ne sa onima kojima je dolazak na „Marakanu" bio prvi susret sa fudbalom!

Na čemu bazirate očekivanja da će klub krenuti uzlaznom putanjom?

- Mora klub ovo da prevaziđe - možda ne u utorak na Upravnom odboru, ali u dogledno vreme. Treba prvo odrediti ljude koji će obezbediti funkcionisanje kluba u prelaznom periodu, a onda na vanrednoj skuštini formirati pobednički tim. Za početak je dobro što odlaze ovi koji su sve upropastili!

Vidite li i sebe u značajnijoj ulozi na Marakani?

- Ja sam Zvezdin čovek, bio i ostao. Na raspolaganju sam svima što joj žele dobro i tu se ništa ne menja. Što se tiče Fudbalskog saveza Srbije, član sam Izvršnog odbora i to je za sada moj jedini konkretan angažman. Sve će se znati sledećeg meseca kad se klub pročisti u svim segmentima. Kad dođu oni koji znaju šta je fudbal i kako se vodi klub - zaključuje Savić, uz odgovor da još nije sasvim upućen u stav slavnog zemljaka i prijatelja Dragana Džajića na ponudu za povratak.

- Kad uđeš u pogrešan voz, onda su sve stanice pogrešne - slikovito objašnjava debakl crveno-belih njen nekadašnji generalni sekretar Nebojša Leković. - Zvezdina agonija je počela pre dve-tri godine, a sada je klub na dnu. Mora se podvući crta i povući oštri potezi za dobrobit kluba. Njena kriza je ogledalo stanja u srpskom fudbalu, ali ona ima snage da se izvuče iz opšteg blata. Kad štetočine odu treba formirati rukovodstvo od onih koji vole klub i napraviti plan izlaska iz nezabeležene krize. Ovo je katastrofa, ne postoji druga reč!

O razlozima svog odlaska sa Marakane, pre nepune dve godine, Leković kaže:

- Nisam se slagao sa nekim potezima tadašnje uprave i ispostavilo se da sam predvideo sunovrat. Ovo je epilog dugog propadanja, ali Zvezdu može izvući samo dobar domaćin! Znači, sportski ljudi, a ne ovi koji su gomilali anonimne igrače i kadrove koji nisu dorasli veličini kluba. Preterano se daje značaj sponzorima, jer njih odavno nema u našem fudbalu. Ali, kad se radi domaćinski, doći će i to.

Lutalo se, po Lekoviću, i u radu sa mlađim kategorijama:

- Iz omladinske škole najureni su treneri koji su osvajali titule, a uprava sa Spasojevićem i Bunjevčevićem je napravila neki svoj izbor. Nema rezultata bez asova iz svoje škole, a kad oni dođu - Zvezda će moći skupo da naplati svoj rad. Ona je velika i znam da će prevazići sve ovo, ali ne preko noći.

Nekadašnji igrač i trener crveno-belih Milan Živadinović vidi korene pada u promeni klupske politike:

- Nekad se znalo: 50 posto uspeha čini organizacija kluba, 50 posto igrači i trener, a danas Zvezda nema ni jedno ni drugo. Sada su ovi foteljaši i „biznismeni" važniji od fudbalera! Zvezda je propala onog trenutka kad su u nju počeli da ulaze novokomponovani bogataši, koji su pogazili sve što su stvarale generacije pre njih. Nije imala snage da ih zaustavi...

Mogu li da je uzdignu Dragan Džajić i Marko Mišković, koji se pominju kao spasioci?

- Prava kombinacija, bez dileme! Za Džaju bi povratak u klub značio ljudsku satisfakciju za sve što je preživeo u poslednje vreme, a mladi Mišković treba da obezbedi pare. I da dođe u klub bez svojih satelita koji nemaju veze sa fudbalom, a što su činili njegovi prethodnici. Situacija je teška, ali ne i bezizlazna. Zaboravlja se još jedna velika klupska vrednost - „delije"!

Mogu li navijači da doprinesu preporodu?

- Oni su jedini koji nikad nisu napuštali klub. I u onoj nesrećnoj utakmici sa Apoelom digli su igrače iz mrtvih i okrenuli sa 0:2 na 3:2. Više se nije moglo, ali oni su dokazali da u novoj upravi mora da bude mesta i za njihovog predstavnika.

Klubu predstoji i traženje trenera umesto Zemana?

- Ima ih u Srbiji, hvala bogu - i u Zvezdi. Među onima koji su igrali ili stvarali njeno ime. Jedan iskusan trener, sa ekipom mlađih saradnika, može da vrati klub u Evropu, a ovim „grobarima" treba pokazati izlaz - zaključuje Živadinović.

Zeman: Niko mi nije rekao za ostavke!

Trener Zdenjek Zeman će danas od 17 časova poslednji put predvoditi Crvenu zvezdu, ali je i juče delovao kao čovek koji ne zna šta se događa.

- Nadam se da će igrači konačno pokazati da znaju da igraju i da shvataju ono što se od njih traži - rekao je češki trener.

Na pitanje da li je protekle dve noći mogao da spava, posle debakla od Apoela, odgovorio je:

-Nisam spavao, ekipa me je navela na nesanicu. Razmišljam o neuspehu kao i naši navijači i igrači...

Kako se osećate posle ostavke rukovodstva?

- Ne osećam se dobro. Niko mi zvanično nije rekao ništa o ostavkama, mada sam čuo. Kad sam dolazio u Zvezdu, razgovarali smo samo o radu na duže staze - rekao je Zeman, a zatim se ponovo okrenuo današnjoj utakmici sa Javorom:

- Radim mnogo na terenu, najbolje kako znam, ali za sada ne uspevam. Ne mogu vama da objašnjavam šta tražim od igrača, o tome razgovaram sa njima!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.