Savez slepih dobio studio za snimanje audio knjiga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Dec.2016, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez slepih dobio studio za snimanje audio knjiga

Biblioteka Saveza slepih Srbije "Dr Milan Budimir" dobila je adaptirani, moderni studio za snimanje udžbenika i audio knjiga, a novac je obezbeđen posredstvom konkursa Ministarstva pravde i prikupljen oportunitetom.

Obilazeći novi studio u Savezu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da je sistem socijalne zaštite od oportuniteta dobio 80 miliona dinara.

"Sa tim novcem, popravili smo i neke domove za stare, opremili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dve kabine Saveza slepih, pomogli mnogima kojima je pomoć zaista bila potrebna", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, način na koji je Ministarstvo pravde uredilo funkcionisanje i trošenje novca iz oportuniteta (kada se osoba sporazume sa Tužilaštvom da se protiv njega ne vodi krivični postupak, već da se odloži krivično gonjenje, Tužilaštvo određuje koliku će sumu po osnovu oportuniteta uplatiti u humanitarne svrhe), dalo je priliku da novac ide baš tamo gde je potreban, da se maksimalno kontroliše i da bude dostupan svima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ministar kaže i da 80 miliona dinara za sistem socijalne zaštite predstavlja ogroman novac i da se raduje što će i u budućnosti moći da sarađuje sa Ministarstvom pravde i što će uvek imati razumevanje da ljudi kojima je pomoć najpotrebnija, uvek će moći da računaju na to da je tu Ministarstvo pravde, da je zapravo tu njihova država.

Vulin je rekao i da je Savez slepih važna i velika organizacija, koja okuplja više od 12.000 članova i istakao da slepi nemaju nikakve posebne potrebe i da samo traže da rade, da uče, da imaju mogućnost da zasnuju svoju porodicu, da budu punopravan, važan i funkcionalan deo našeg društva.

"Da bi to bilo moguće, čitava država mora da im pomogne, da na prvom mestu obezbedi obrazovanje, a onda zdravstvenu zaštitu, mogućnost zaposlenja. Slepi su važan deo našeg društva i svako od njih ima pravo da mu Srbija bude dostupna, kao bilo kom drugom", rekao je Vulin.

Naglasio je da je ove godine, kroz NSZ zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom, što je, ocenjuje, svakako najbolji rezultat do sada, "daleko bolji čak i od prošle godine, koja je bila najbolja".

"I za iduću godinu opredelili smo 550 miliona dinara podsticaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a 700 miliona dinara, odvojeni za subvencije za plate zaposlenima u radionicama koje se bave zaštitom osoba sa invaliditetom, gotovo su u 100-odstotnom iznosu potrošeni", rekao je Vulin.

Država brine, kaže ministar i dodaje da će se nastaviti rad na opštoj dostupnosti, na zakonskim rešenjima i nada se da će se iduće godine uspeti da se donese zakon o udruženjima osoba sa invaliditetom koji bi, kako je rekao, konačno trebalo da uredi sistem reprezentativnosti i da Srbija bude pristupačnija svakom od nas.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je Savezu slepih, na osnovu konkursa njenog Ministarstva dodeljeno 1,68 miliona dinara i istakla da je 26 ustanova i udruženja dobilo sredstva iz projekta, te da je ukupna vrednost konkursa u toku 2016. bila 350 miliona dinara.

"Najviše sredstava bilo je izdvojeno za zdravstvene ustanove, prosvetne ustanove i socijalne ustanove. Nadamo se da će svi imati prilike ponovo da konkurišu na konkursu koji Ministarstvo pravde objavi početkom sledeće godine, s obzirom na to da su tokom ove godine velika sredstva, upravo na osnovu oportuniteta prikupljena i uplaćena na poseban račun trezora Ministarstva finansija", rekla je Kuburović.

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić dve nove kabine za snimanje zvučnih knjiga za slepe u audio formatu nazvao je veoma značajnim, budući da je, kako je rekao, obrazovanje, kada su slepi i slabovidi u pitanju, jedan od najznačajanijih segmenata.

"Mi često kažemo da je za nas obrazovanje, čitanje knjiga znanje, najveća kompenzacija za gubitak vida, jer time, mi zapravo nadomestimo ono što ne vidimo tako što učimo i saznajemo, što nas čini ravnopravnim sa ostalima, a utiče i na našu socijalizaciju, integraciju u društvu", rekao je Stošić.

Dodao je da je biblioteka njegovog saveza najveća je i najstarija na Balkanu i da u njoj ima oko 50.000 Brajevih jedinica, oko 30.000 jedinica u audio formatu i oko 8.000 knjiga na crnom tisku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Savez slepih dobio studio za snimanje audio knjiga

Izvor: Radio 021, 28.Dec.2016

Biblioteka Saveza slepih Srbije "Dr Milan Budimir" dobila je adaptirani, moderni studio za snimanje udžbenika i audio knjiga, a novac je obezbeđen posredstvom konkursa Ministarstva pravde i prikupljen oportunitetom...Obilazeći novi studio u Savezu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.