Savetovališta za dijabetičare

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savetovališta za dijabetičare

Ministarstvo zdravlja odlučilo da vrati svetovališta za dijabetes u Domove zdravlja. Broj obolelih od šećerne bolesti stalno se povećava, a savetovališta će pomoći pacijentima da bolest drže pod kontrolom i spreče komplikacije koje dijabetes može da izazove.

Za mesec dana u svim domovima zdravlja u Srbiji ponovo će biti otvorena savetovališta za dijabetičare. Broj obolelih od šećerne bolesti stalno se povećava, te Ministarstvo zdravlja smatra da bi savetovališta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomogla pacijentima da bolest drže pod kontrolom i spreče komplikacije koje dijabetes može da izazove.

Procenjuje se da u Srbiji od dijabetesa boluje više od pola miliona ljudi. Godišnje umre blizu 3.000 obolelih.

Dijabetes je ozbiljno i podmuklo oboljenje koje najčešće počinje neopaženo i bez simptoma. Dobra edukacija je gotovo polovina rešenja problema koje donosi dijabetes.

"Vratićemo se naravno savetovalištima, tamo gde postoji specijalističke konsultativne službe u Domu zdravlja to će obavljati specijalista internista i svako od njih će imati jedan dan u sedmici kada će raditi sa dijabetičarima", kaže pomoćnik ministra zdravlja Dubravka Šaranović. 

Šaranoviće kaže da će u domovima zdravlja gde nema intereniste preglede obavljati za to obučeni specijalista opšte medicine, koji je edukovan na klinici za endokrinologiju.

Zbog poremećenog metabolizma glukoze dolazi do oštećenja najsitnijih krvnih sudova u celom organizmu.

Načelnik Grupe internih klinika VMA profesor doktor Zoran Hajduković kaže da je prevencija najbitnija kod bolesnika koji imaju tip 2 dijabetesa, udruženog sa gojaznošću.

"Zato insistiramo na određenim vrednostima glikemije kako bi uz dugi vremenski period sprečili razvoj uobičajnih komplikacija koje prate šećernu bolest, pošto oboleli od dijabetesa obično misle da je redovno uzimanje lekova dovoljno da bolest drže pod kontrolom", ističe doktor Hajduković.

Savremena metabolička kontrola, odnosno redovno uzimanje lekova i suplemenata, pravilna ishrana, fizička aktivnost i redovan nadzor bolesti, nezamenjiv su način zaštite od hroničkih komplikacija obolelih od dijabetesa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.