Savet za izmenu Zakona o privatizaciji

Izvor: RTS, 23.Avg.2013, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet za izmenu Zakona o privatizaciji

Savet za borbu protiv korupcije zatražio od Vlade Srbije da, zbog brojnih primera loše urađenih privatizacija firmi, promeni Zakon o privatizaciji i uredi rad Agencije za privatizaciju.

Zbog brojnih primera loše urađenih privatizacija firmi Savet za borbu protiv korupcije zatražio je od Vlade Srbije da promeni Zakon o privatizaciji i uredi rad Agencije za privatizaciju.

U saopštenju Saveta je kao primer loše privatizacije navedena prodaja "Vršačkih vinograda", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koju istražuje Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije.

Savet je podsetio da je pratio privatizaciju "Vršačkih vinograda" od prve prodaje konzorcijumu firmi iz Srbije, 2006. godine, i da je ukazivao na neblagovremenu kontrolu ugovora i odugovlačenje raskida ugovora.

U postupku drugog pokušaja prodaje "Vršačkih vinograda", po oceni Saveta, Agencija za privatizaciju je "na loš način formirala paket akcija ponuđen zaintresovanim kupcima". 

Licitacija  prodaju imovine "Vršačkih vinograda" bila je 26. jula ove godine, a jedini učesnik je bila kompanija "Guan nan", iako su prodajnu dokumentaciju otkupila četiri potencijalna kupca.

Kineska kompanija je cenu od 5,29 miliona evra za "Vršačke vinograde" prihvatila na trećem javnom nadmetanju za to preduzeće, ali još nije potpisan kupoprodajni ugovor, jer je Ministarstvo finansija i privrede, kao nadzorni organ, imalo zamerke što nisu predviđena jača sredstva obezbeđenja kupca za ispunjenje ugovornih obaveza.

Savet za borbu protiv korupcije je 12. avgusta objavio izveštaj o prodaji imovine "Vršačkih vinograda" u kojem je navedeno da su učinjeni propusti Agencije za privatizaciju, čime su oštećeni država i to preduzeće.

Povodom tog izveštaja premijer Srbije Ivica Dačić je naložio Upravi kriminalističke policije MUP-a da proveri prodaju "Vršačkih vinograda".

To preduzeće sa 1.200 hektara vinograda ima 250 zaposlenih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.