Izvor: Southeast European Times, 14.Nov.2010, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti UN podržava dijalog Beograda i Prištine

14/11/2010

NJUJORK, Sjedinjene Države -- Učesnici sastanka Saveta bezbednosti UN o Kosovu, koji je održan u petak (12. novembar), pozvali su Beograd i Prištinu da uđu u dijalog što pre i izrazili su podršku naporima UNMIK-a. Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić rekao je Savetu bezbednosti da njegova vlada neće tražiti od kosovskih Srba da učestvuju na prevremenim izborima sledećeg meseca, jer se izbori ne održavaju u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << UN. On je potvrdio posvećenost Srbije pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova. On je takođe ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ni eksplicitno ni implicitno.

Vršiteljka dužnosti ministra inostranih poslova Kosova Vlora Čitaku rekla je da su vlasti u Prištini spremne za dijalog sa Beogradom, ali je naglasila da nikada neće razgovarati o pravu Kosova na nezavisnost. U kvartalnom izveštaju o Kosovu, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna Lamberto Zanijer ocenio je da je situacija na severnom Kosovu i dalje nestabilna, nakon što je Međunarodni sud pravde u julu doneo mišljenje o zakonitosti proglašenja nezavisnosti zemlje. "Naš ključni izazov na severnom Kosovu i dalje je da posredujemo između zajednica, kao i da služimo kao most između severa Kosova i vlasti u Prištini", rekao je on. (RTS, Tanjug, Beta, Blic, AFP, Radio Slobodna Evropa, Informativni centar UN - 12/11/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.