Savet advokata

Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet advokata

Odgovornost poslodavca za neobavljanje delatnosti

Poslodavac je odgovoran za rad zaposlenih i u slučaju da šteta nastupi zbog propuštanja da obave posao ili uslugu. Tako će bolnica biti odgovorna za pogoršanje zdravlja ili smrt pacijenta zbog propuštanja stalnog nadzora medicinskog osoblja, koje je bilo neophodno, kao na primer na intenzivnoj nezi ili u psihijatrijskoj ustanovi.

Takođe, odgovornost postoji i u slučaju kada je pacijentu uskraćeno pravo na zdravstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zaštitu ili neko od drugih prava zagarantovanih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, kao što su pravo na informacije, pravo na obaveštenje, pravo na slobodan izbor doktora i zdravstvene ustanove, pravo na privatnost i poverljivost informacija vezanih za njegovu ličnost, zdravstveno stanje, dijagnostičke i terapijske procedure, pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju i pravo na tajnost podataka.

Pacijent ima pravo na samoodlučivanje i pristanak, tj. pravo da slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života i zdravlja, osim u slučajevima ako to direktno ugrožava život i zdravlje drugih lica. Bez pristanka pacijenta ne sme se, po pravilu, nad njim preduzeti nikakva medicinska mera. Izuzetak postoji kada je, na primer, hirurška intervencija hitna, a pacijent je bez svesti ili iz drugih razloga nije u stanju da saopšti pristanak. U ovom slučaju nema odgovornosti za naknadu štete koja posle ove intervencije nastupi, pod uslovom da je intervencija izvedena po svim pravilima medicinske struke.

Pacijent može da da pristanak na predloženu medicinsku meru izričito ili prećutno. On ima pravo da tu meru odbije, čak i u slučaju kada se njome spasava ili održava njegov život. Ali, lekar je dužan da mu ukaže na posledice tog odbijanja i da uzme pismenu izjavu o odbijanju intervencije ili sačini službenu belešku ukoliko pacijent odbije da se pismeno izjasni.

Lice koje je pretrpelo štetu zbog stručne greške ili propuštanja ima pravo na naknadu materijalne i nematerijalne štete, a u slučaju teškog invaliditeta ili smrti, pravo na naknadu imaju članovi uže porodice, deca, roditelji, bračni drug.

Mr Radmila Bosanac, advokat

[objavljeno: 22.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.