Savet: Predlozi DSS-a neosnovani i neutemeljeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2013, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet: Predlozi DSS-a neosnovani i neutemeljeni

NOVI SAD -

Savet za međunacionalne odnose Skupštine grada na današnjoj sednici dao je negativno mišljenje na predlog Demokratske stranke Srbije da ćirilica bude jedino pismo u upotrebi u organima Grada Novog Sada, kao i organima Pokrajine i Republike koji se nalaze na teritoriji Novog Sada.

Članovi Saveta većinom glasova su odbili predlog DSS-a da se u celom gradu postave nove table za obeležavanje ulica sa ćiriličnim natpisom, osim gde su takve table već postavljene, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a odbijen je i predlog da se u nekoliko ulica u najužem centru grada, pored ćiriličnog pisma, na table sa nazivima ulica postavi natpis i na engleskom jeziku.

Na današnjoj sednici dato je negativno mišljenje na predlog DSS-a da se u Novom Sadu ukine službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina, koji je ova stranka tražila pod obrazloženjem da "u gradu ne postoji nijedna nacionalna manjina koja ima više od 15 odsto prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva (Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, čl. 11, st. 2)".

Sve predloge DSS-a članovi Saveta su ocenili kao "neosnovane i neutemeljene", obrazloživši da podneti predlozi nisu u skladu sa samostalnim članom 7. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, koji predviđa da će u lokalnoj samoupravi u kojoj je na dan stupanja na snagu ovog zakona već jezik nacionalne manjine u službenoj upotrebi, taj jezik i ostati u službenoj upotrebi.

Savet je konstatovao da predlozi nisu ni u skladu sa članom 3, 8. i 11. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kojima je zabranjena diskriminacija i obezbeđena zaštita zatečenih prava.

Kako je najavljeno, Savet će preporučiti Gradskom veću da predloži Skupštini grada da donese posebnu odluku kojom će se precizirati primena pravnih akata iz ove oblasti, a koju je Savet ranije preporučio.

Na predlog zamenika Saveta za međunacionalne odnose Lasla Galamboša, članovi Saveta većinom glasova doneli su zaključak da se JGSP "Novi Sad" preporuči da ispod ćiriličnog natpisa na autobusima doda i natpis na latiničnom pismu.

Sednica Saveta za međunacionalne odnose Grada Novog Sada biće nastavljena u ponedeljak, 4. februara, kada će se raspravljati o izjavi zamenika gradonačelnika Novog Sada Borka Ilića prenete u pojedinim novosadskim medijima, a koja se tiče mađarske nacionalne manjine.

Do tada, kako su se saglasili članovi Saveta, Laslo Galamboš, koji je i predložio ovu tačku, treba da dokumentuje i priloži priloge odnosno tekstove medija, gde je izjava zamenika gradonačelnika preneta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DSS u NS: Samo ćirilica!

Izvor: Mondo, 31.Jan.2013

Odbijen predlog DSS u Novom sadu da ćirilica bude jedino pismo u upotrebi u organima Grada, Pokrajine i Republike...Savet za međunacionalne odnose Skupštine Novog Sada dao je danas negativno mišljenje na predlog..Demokratske stranke Srbije (DSS) da ćirilica bude jedino pismo u upotrebi u organima...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.