Savet Evrope odlučio: Usvojena rezolucija o BiH, amandmani Republike Srpske NISU prihvaćeni

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2018, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope odlučio: Usvojena rezolucija o BiH, amandmani Republike Srpske NISU prihvaćeni

Optužuju RS za probleme u BiH

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je večeras u Strazburu Rezoluciju o BiH u predloženoj formi, koja, prema rečima člana parlamentarne delegacije BiH u parlamentu Saveta Evrope Milice Marković, predstavlja pretočenu priču sarajevskog političkog miljea.

Pročitajte i:

- Moja dva amandmana koje sam uložila na problematizovanje entitetskog glasanja koje je postavljeno kao problem za pravnu reformu u BiH, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dan Republike Srpske i problem što Republika Srpska nije registrovala vojnu imovinu na ime BiH kao svojinu odbili su Monitoring komitet i Parlamentarna skupština Saveta Evrope - rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da su njeni amandmani odbijeni uz obrazloženje da nisu imali lošu nameru, već da su ukazali na ta pitanja kao upozorenje.

- Glasala sam protiv Rezolucije jer smatram da i Rezolucija i izveštaj Monitoring komiteta u određenom delu proziva i opterećuje samo Republiku Srpsku za probleme koji danas postoje u BiH. To je pokazala i diskusija u kojoj se niko nije dotakao problema pravosudnih institucija, njihove politizacije, kao ni pitanja terorizma koji je pretnja ne samo za građane BiH nego i regiona - pojasnila je Markovićeva.

Prema njenim rečima, za druge članove delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope tekst Rezoulicije i izveštaj Monitoring tima nisu problematični i, kako je navela, sasvim su uravnoteženi.

-Za mene je bilo i te kako problematično i s obzirom da su odbijeni moji amandmani glasala sam protiv Rezolucije - napomenula je Markovićeva.

Ona je potvrdila da je za novog komesara Saveta Evrope za ljudska prava imenovana Dunja Mijatović iz BiH.

- Ona je izabrana večeras u drugom krugu za komesara tako da će BiH sada imati komesara za ljudska prava Saveta Evrope na mandat od šest godina - dodala je Markovićeva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.