Savet Evrope mogao bi da isključi BiH iz članstva

Izvor: Blic, 03.Dec.2010, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope mogao bi da isključi BiH iz članstva

SARAJEVO - Nesprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci moglo bi da dovede do isključenja Bosne i Hercegovine iz Saveta Evrope, izjavila je danas u Sarajevu specijalna predstavnica generalnog sekretara Saveta Evrope u BiH Karolin Ravo.

Evropski sud u Strazburu je u slučaju "Finci i Sejdić protiv BiH", utvrdio je da Ustav BiH ograničava pasivno biračko pravo kandidovanja Derva Sejdića i Jakoba Fincija za člana Predsedništva BiH i izbor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Dom naroda Parlamenta BiH samo zbog njihovog etničkog porekla.

Nesprovođenje presude iz Strazbura usporava proces BiH na njenom evropskom putu i "nažalost može dovesti i do isključenja BiH iz Saveta Evrope", rekla je Ravo na konferenciji "Kako implementirati presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci", prenela je Fena.

"Političkih sankcija takođe može biti. Ne kažem da će do njih doći, ali se može desiti da će mandat nove delegacije BiH pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope biti doveden u pitanje, da neće dobiti agremane i time će biti sprečena da učestvuje u debatama i da glasa", kazala je Ravo.

Evropski zvaničnici su u više navrata upozorili da nesprovođenjem presude u slučaju Sejdić i Finci usporava proces BiH prema EU, te da zemlja rizikuje da bude isključena iz Saveta Evrope.

Prema njenim rečima, međunarodna zajednica pomno prati i nadzire aktivnosti u vezi s pitanjem sprovođenja ove presude, za šta je neophodno izmeniti ustavne odredbe Ustava BiH.

"Ustavne promene i amandmani na Ustav BiH, sa njima se mora krenuti sada", istakla je Ravo.

Predsednik SDA Sulejman Tihić smatra da je sprovođenje odluke Suda iz Strazbura predstavlja tek vrh ledenog brega kada je reč o brojnim Diskriminacijama u BiH, dok predsednik SDS-a Mladen Bosić ističe da ona ne bi smela da bude iskorišćena za izmenu Dejtonskog sporazuma jer bi zemlja ponovo mogla da se nađe u političkoj blokadi, preneo je radio "Slobodna Evropa".

Dervo Sejdić je u međuvremenu ponovo Sudu u Strazburu tužio BiH i pritom tražio materijalnu i nematerijalnu nadoknadu, jer se kao Rom ni na poslednjim izborima nije mogao kandidovati za člana Predsedništva BiH.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.