Sava prekrivena algama i vodenim biljkama

Izvor: Blic, 17.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sava prekrivena algama i vodenim biljkama

Sava je u svom toku kroz Beograd, od jutros, prekrivena algama i vodenim biljkama. Reka se zeleni gotovo celom svojom površinom, prenosi RTV Studio B.

„Pretpostavljamo da je sav taj zeleni materijal stigao do Beograda iz reke Bosut, koja se uliva u Savu i da je to posledica niskog vodotoka na ovoj reci", kaže za radio Studio B Milica Nadeždić, načelnik Odeljenja za ispitivanje kvaliteta voda u republičkom Hidro meteorološkom zavodu.

„Cvetanje reke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je uobičajena i potpuno bezopasna pojava, karakteristična za ovo doba godine, a nastaje u uslovima visokih temperatura vode. Prema poslednjim merenjima temperatura Save kod Beograda je 26 stepeni Celzijusa", napominje Milica Nadeždić.

„Cvetanje" reke svojstveno je mirnijim, stajaćim rekama, kao što su Bosut i Tisa. "Ova pojava može da potraje od 3 dana do 2 meseca", kaže Milica Nadeždić.

Ekipe Zavoda su već na reci i očekuje se da će tokom dana, a najkasnije do sutra biti više informacija o ovoj pojavi na površine Save u njenom toku kroz Beograd, dodaje Studio B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.