Saudijci sumnjaju na prvi slučaj ebole

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Avg.2014, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijci sumnjaju na prvi slučaj ebole

RIJAD - Saudijska Arabija obavlja testove na muškarcu za kojeg se sumnja da je zaražen virusom ebole dok je nedavno bio na poslovnom putu u Sijera Leoneu, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja ove zemlje.

U saopštenju se navodi da je Saudijac četrdesetih godina smješten u bolnici u DŽedi i da pokazuje "simptome viralne hemoragične groznice", koji liče na simptome ebole.

Ministarstvo navodi da je preduzelo mjere predostrožnosti, uključujući izolovanje pacijenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u specijalističkoj bolnici i slanje uzoraka krvi u jednu međunarodnu laboratoriju u koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom /SZO/.

Saudijska Arabija je u pripravnosti zbog mogućeg širenja opasnog virusa iz zapadne Afrike, gdje je do sada od ebole umrlo više od 800 ljudi. Stopa smrtnosti u epidemiji u tom području je oko 60 odsto.

Saudijska kraljevina suspendovala je izdavanje viza državljanima nekoliko zemalja za dolazak na godišnje hodočašće hadž ili za posjete muslimanskim svetim mjestima.

Šef SZO Margaret Čen izjavila je prošle sedmice da je epidemija u zapadnoj Africi izmakla kontroli, ali da može biti zaustavljena uz pomoć dodatnih resursa i oštrijih mjera. Ovo je najveća epidemija ebole od kada je virus otkriven prije 40 godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.