Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šator ili paket aranžman

Kampovanje veliki potencijal turizma i alternativnog odmora

Ljudi u svetu, umorni od paket aranžmana, žele nešto drugo, novo i uzbudljivo, a za većinu je to – kampovanje. Kraj reka, jezera, u planini, na moru, u pustinji ili na najbližoj poljani i livadi kraj grada, u prikolicama, pod šatorima, ljubitelji kampovanja putuju i uživaju u prirodi.
A gde smo mi kao turistička zemlja sa prirodnim lepotama koje su, kažu, idealne za ovakav vid odmora? Kamping sezona u mnogim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << delovima sveta traje i čitave godine, ali kod nas je ona do sada bila ograničena na nekoliko letnjih meseci, što će možda klimatsko otopljavanje da promeni. Zasad ovaj stil odmora samo sporadično upražnjavamo, možda i zato što prirodnih lepota zaista imamo dosta, ali – uređenih i dobrih kampova, nažalost, jako malo.
Kako kaže Vladimir Đumić, predsednik Kamping asocijacije Srbije, promene postoje, ali su koraci još spori i teški. Od nekada razvijene mreže više od stotinu stalnih i prolaznih auto-kampova pored velikih evropskih magistralnih pravaca, na planinama i jezerima, ostalo je tek nešto više od desetak. Održavaju se od članarine jer funkcionišu kao kamperski klubovi, a poboljšanje uslova zasniva se na njihovim akcijama uređenja, čišćenja igrališta, plaža i očuvanja prirodnih lepota koje i privlače goste.

Za sve one koji ne bi da se upakuju u neki od paket aranžmana naših agencija već žele da leto provedu pored vatre, šatora, kupanja, pecanja i svega onoga što nas je kao klince oduševljavalo, prilika su neko od uređenih mesta u čistoj prirodi kao što su: "Kamp de tur" u Subotici na Paliću i na istoj destinaciji "Karavan", "Pipač" u Feketiću, "Dunav" u Zemunu, "Jabukov cvet" – Banatski Brestovac, "Srbija" i "Belocrkvanska jezera" u Beloj Crkvi, "Srebrno jezero" u Velikom Gradištu, "Ovčar banja" u Ovčar banji, "Borsko jezero" u Boru, "Vlasinsko jezero" na Vlasini ili "Ćićevac" kraj Kruševca. Ovo su kampovi koji su na raspolaganju domaćim i stranim turistima i nalaze se na zvaničnom sajtu i u ponudi Kamping asocijacije Srbije. Problem očuvanja životne sredine i minimalističkih uslova predstavljaju divlji kampovi koji ruše napore da se ujednače standardi i ponuda jer se nalaze na mestima gde ne bi smeli da postoje. Cene usluga, legalnih, razlikuju se zavisno ne toliko od uslova koji u njima vladaju, već više od popularnosti, prirodnih lepota i brige stalnih članova da očuvaju prirodnu sredinu u kojoj se nalaze.

U kampovima prikoličarski dan uglavnom košta 180 dinara (Bor), postavljanje šatora 150 dinara po osobi (za decu od sedam do 14 godina 75 dinara), boravišna taksa je 16 dinara, kupanje 30 i telefon tri dinara po impulsu. Priključenje na električnu energiju za 24 časa je od 80 do 150 dinara, a mesto za automobil dnevno se plaća 200 dinara. Priključke za zemni gas nema ni jedan registrovani kamp, a za menjanje plinskih boca postoji više punktova u neposrednoj blizini nekolicine kampova.

Ponudom iznad uobičajenih jedne ili dve zvezdice, odskočio je privatni kamp "De tur" u Subotici na Paliću. Cena prikoličarskog dana uz korišćenje priključka za električnu energiju 24 časa, u ovom kampu, iznosi 310 dinara, dok je šatorovanje za jednu osobu 80 dinara plus 80 dinara za postavljanje šatora i 70 dinara boravišne takse. Iako po kapacitetu pripada manjim kampovima, ovaj prostor u neposrednoj blizini autoputa E-75 na samom izlasku iz Palića izdvaja se mnogim sadržajima: hladovina, mnoštvo sportskih terena sa osvetljenjem za noćno korišćenje, tri otvorena bazena, izdvojeni prostori za roštilj i pripremanje hrane, picerija i šest četvorokrevetnih bungalova za smeštaj onih koji ne vole šator ili luksuzne prikolice, recept su, kako kaže Đumić, za sve naše kampove.

Uz to je, pre svega, potrebna i privatna inicijativa, pogotovu u okruženju putnih pravaca, Koridora deset, uz koje sada, verovali ili ne, nemamo ni jedan jedini iole pristojniji kamp za jednodnevno ili dvodnevno zadržavanje milion turista koji prolaze kroz našu zemlju. Evropsko kampersko pleme broji više od tri miliona članova, puta četiri koliko obično u jednoj prikolici kampuje osoba, i dolazi se do impozantnog broja značajnog čak i kad se iskaže u promilima (ukoliko se zadrže kod nas) za svaku turističku privredu sveta.

Ištvan Dekanj

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.