Šatl-diplomatija Dinkića

Izvor: B92, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šatl-diplomatija Dinkića

Rezultat na vidiku? (FoNet)

Beograd -- Mlađan Dinkić pokušavao je danas da ubedi Tadića i Koštunicu da ipak sednu za pregovarački što još jednom.

Svojevrsna šatl-diplomatija lidera G17 plus još nije dala rezultate, ali ima nagoveštaja da će Tadić i Koštunica ipak sesti da razgovaraju tokom vikenda, saznaje B92. Mlađan Dinkić napustio je zgradu Predsedništva Srbije oko 20 sati, nakon višesatnog razgovora s predsednikom Srbije i predsednikom DS-a, Borisom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tadićem.

Dinkić je zajedno sa stranačkim kolegom Tomicom Milosavljevićem pokušavao da ubedi Tadića da se sa liderom DSS-a Vojislavom Kostunicom vidi u četiri oka, te da u direktnom razgovoru prevaziđu sve trenutne razlike.

Izvori B92 navode da je Boris Tadić rekao da je spreman da nastavi pregovore o vladi. Prema tim izvorima, Dinkić je tokom popodneva bio u telefonskom kontaktu s Koštunicom u pokušaju da dogovori novi zajednički susret.

Tri lidera, kako je B92 već informisao javnost, srela su se do sada pet puta. Na dva sastanka koja su održana pre prvomajskih praznika dogovoren je program Vlade.

Do pat-pozicije došlo je nakon što je Koštunica juče poručio da želi da DSS-ovi ljudi Jočić i Bulatović ostanu da vode policiju i BIA-u, a da Velimir Ilić mora da dobije Ministarstvo za saobraćaj.

Ukoliko se, i nakon predstojećeg vikenda dogovor o vladi ne postigne, mogući su drugi aranžmani, čiji bi obrisi mogli da se vide u ponedeljak, kada će se održati sednica Skupštine. I dalje se ne zna da li će, kako su mediji do sada mnogo puta nagađali, DSS podržati izbor Tomislava nikolića za predsednika parlamenta. Interesantno je da je Nikolić trenutno u Hagu, gde razgovara sa liderom stranke, haškim optuženikom Šešeljem.

Ustavni rok nalaže raspisivanje izbora ukoliko dogovor ne bude napravljen do 14 maja.

Do prekida pregovora o vladi došlo je nakon što su se Tadić i Koštunica razišli u vezi s pitanjem budućeg rada policije i Bezbednosno-informativne agencije, kao i kadrovskih rešenja za ta dva resora.

Tadić: Nema dogovora, daću predlog

Gost Poligrafa B92, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojević, međutim, ne misli da je saradnja DSS-SRS izvesna, čak i nakon neuspeha pregovora o vladi.

"Ja samo postavljam pitanje zašto bi to radikali hteli, s jedne strane, a, sa druge strane, ja znam da to nije u dugoročnom strateškom interesu DSS-a, zato što DSS s tim može da dobije vlast koja je opterećena interesima radikala i time kako njih birači vide i kako oni cene podršku svojih birača politici. Dakle, prosto mislim da čak i na kratak rok DSS takvom koalicijom gubi".

Ranije tokom dana, Boris Tadić izjavio je FoNetu da u ovom trenutku nema dogovora stranaka o novoj vladi i najavio da će ipak predložiti mandatara i potvrdio da su policija i BIA sporne tačke:

"Moj stav je vrlo jasan - ne može jedna stranka, u ovom slučaju DSS, da kontroliše BIA i policiju u isto vreme, pre svega zbog toga što u tom sektoru nismo imali ni dovoljne reforme, a godinu dana nema ni pregovora sa EU o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji zbog nesaradanje sa Haškim tribunalom", objasnio je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da će narednih dana sagledati neke nove okolnosti i predloge političkih stranaka, kada je u pitanju kandidat za premijera, i podsetio da je, za sada, stigla samo jedna zvanična kandidatura Božidara Đelića.

Boris Tadić (FoNet)

Tadić je objasnio da stranke aktuelne vladajuće koalicije, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i G17 plus, ne žele da se promeni politika vlade, već su spremne da se napravi dogovor oko toga da i Demokratska stranka dobije svoja mesta u postojećoj vladi.

"To prosto nije moguće jer građani na izborima definišu u kojem pravcu Srbija treba da ide i oni su glasali tako da stranke vladajuće koalicije imaju zajedno onoliko članova parlamenta koliko Demokratska stranka ima sama. Mora se poštovati izborna volja građana", rekao je Tadić.

"Hoću da se postigne dogovor oko jedne perspektivne politike. Ne želim da obezbeđujem mesto DS u vladi, da bi članovi DS bili ministri". Demokratska stranka, prema Tadićevim rečima, "uopšte ne mora da uđe u vladu, ukoliko će ona voditi istu politku blokade pregovora sa Evropskom unijom i neobezbeđivanja boljeg života za građane".

Kako je Tadić napomenuo, u pregovorima nikada nije bilo reči o personalnim rešenjima i pojednicima, već o tome koja stranka ima odlučujuću ulogu u kojem sektoru društva.

"Ja lično jesam bio spreman uvek na kompromis, ukoliko on obezbeđuje neko rešenje, poboljšanje života i vodi nas prema članstvu u EU. U tom smislu sam bio spreman da ponudim sadašnjem predsedniku vlade da nastavi da bude premijer", naglasio je Tadić.

"Smatrajući da je to jedan veliki kompromis i iskorak u formiranju vlade, ne insistirajući na činjenici da je DS dobila više glasova od DSS i NS", rekao je Tadić i naglasio da su onda usledili novi zahtevi.

"Moram da kažem", napomenuo je predsednik Srbije, "da sam u poslednjim danima bio spreman i na nova kompromisna rešenja da bismo formirali vladu i da bismo krenuli napred, ali ni to nije bilo dovoljno".

On je poručio da može da napravi svaki kompromis oko personalnog rešenja, ali da nikada neće napraviti kompromis oko glavne političke direkcije i načina vođenja politike.

Bez reakcija stranaka

Na Tadićeve tvrdnje da dogovora nema niko iz stranka nije reagovao. Reakcije DSS i G17 izostale su i kada je reč o eventualnoj skupštinskoj većini, a u Srpskoj radikalnoj stranci B92 je rečeno da ćemo na njihov stav morati da sačekamo do sutra ili prekosutra, odnosno verovatno do povratka Tomislava Nikolića iz Haga.

Podsetimo, ukoliko do 14. maja u ponoć poslanici ne izglasaju novu Vladu, Skupština Srbije se raspušta i predsednik Republike dužan je da raspiše nove parlamentarne izbore. Upravo zbog tih rokova, a ne zbog dogovora sa nekom od stranaka, zakazan je nastavak konstitutivne sednice parlamenta, tvrdi predsednik socijalista Ivica Dačić.

Ivica Dačić (FoNet)

"Sednica nije rezultat postizanja bilo kakvog dogovora, ni na jednu, ni na drugu stranu. Znači, sednica je zakazana zato što je to bila obaveza, jer je nemoguća situacija u Srbiji da protekne rok za izbor Vlade Srbije, a da pri tome nije uopšte pokušano da se zakaže sednica Narodne skupštine Republike Srbije. Znači, to nije zakazano u konsultaciji ni sa kojom političkom grupacijom osim što je to ispunjavanje obaveze koja postoji i to zakazivanje može biti i podsticaj da se neke političke partije dogovore do tog roka", objasnio je Dačić.

Međutim, pre nego što, uopšte, na red dođe izbor vlade, skupštinska većina će prvi ispit imati na izboru predsednika Skupštine, što je prva tačka nastavka sednice započete još 14. februara.

Podsećamo da je DSS tvrdila da će izbor prvog čoveka skupštine pokazati i da je postignut dogovor o vladi. Kao kandidat za to mesto do sada je pominjana Milena Milošević, kao privremeno rešenje DS-a.

Nakon izbora predsednika, slede izbori potpredsednika, članova radnih tela, sekretara Skupštine, a potom i Predlog zakona o ministarstvima, a tek na kraju izbor vlade.

Pojedini sagovornici B92 nisu isključili mogućnost da sednica traje čitave nedelje.

Jovanović: Koštunicu nipošto za premijera

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da Demokratska stranka (DS) ne sme ni po koju cenu da dopusti da Vojislav Koštunica ponovo bude premijer Srbije.

Jovanović je, na konferenciji za novinare, istakao da bi, u slučaju da DS ne uspe da dobije podršku za imenovanje Božidara Đelića za premijera, hitno trebalo raspisati izbore i ne čekati da za Srbiju nepovratano bude izgubljeno još nekoliko meseci.

"Ako je Koštunici prvi mandat dao Milorad Ulemek Legija, drugi mandat ne sme da mu da Boris Tadić", rekao je Jovanović i dodao da je LDP spremna da na izbore izađe zajedno sa DS.

"Predsedniku Tadiću smo jasno stavili do znanja da ti izbori ne bi bili kao oni 21. januara, da se na tim izborima stranke ne mogu takmičiti i da se na tim izborima moraju takmičiti dva koncepta: koncept konzervativne, narodnjačke, nazadne Srbije prošlosti, i koncept liberalne, demokratske, slobodne, evropske Srbije budućnosti", rekao je Jovanović.

Goati: Nemoguć dogovor

Naučni savetnik Instituta društvenih nauka Vladimir Goati ocenio je za B92 da i poslednji sastanak pokazuje da je nemoguće postići dogovor o vladi.

Goati navodi i da su pregovori u politici uvek neka vrsta ucenjivanja. Izvesno je da Srbiju, koja ima mnogo nerešenih pitanja, od Kosova do evropskih integracija, mnogo koštaju cenkanje i ucenjivanje.

"Koliko god da je to razumljivo kada gledate pojedinačnu partiju, to strahovito košta Srbiju i nanosi nenadoknadive štete", kaže on.

Goati smatra i da je u poslednjem trenutku moguće očekivati neke nove koalicije van demokratskog bloka, odnosno koaliciju DSS-a i radikala.

"To bi bila srdačna koalicija. Sada su se verovatno vratili negde u 2000. zaslugom vlade, a koalicija je moguća kao što su mnoge stvari moguće, ali mi se čini da nije verovatna, mada je sve verovatnija kako vreme prolazi. To će onda sigurno značiti da se vraćamo u vreme s kraja devedesetih, ovde se svaka izgubljena godina multiplikuje", kaže Goati.

Antonić: Poslednji nesporazum dramatičan

Politički analitičar Slobodan Antonić izjavio je da je sada teško reći da li će biti formirana Vlada Srbije, ocenivši da poslednji nesporazum lidera demokratskog bloka deluje dosta dramatično.

Antonić je u izjavi agenciji Beta rekao da očekuje da će tokom vikenda doći do daljih konsultacija o formiranju nove vlade između lidera Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i G17 plus, i da će to biti pokušaj za prevazilaženje sadašnje situacije.

"Pretpostavljam da će se sada, kada nije još mnogo vremena ostalo, pokušati da se nađe neko drugo rešenje, a da će tek onda da se ide na treću opciju, a to su novi izbori", ocenio je Antonić i dodao da su tek juče iznete sve karte na sto i suočeni svi zahtevi pregovarača.

On je naveo da je u ovom trenutku teško prognozirati da li će doći do novih izbora, i ko bi nakon toga formirao vladu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.