Satelitski program ometa integraciju

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2018, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Satelitski program ometa integraciju

U Beču 50 odsto đaka, van škole, ne govori nemačkim jezikom, a satelitske televizije, to jest programi na jeziku njihovih roditelja, sprečavaju integraciju, uverene su austrijske vlasti.

Godišnji izveštaj o integraciji pokazuje, kako je ocenila Karin Knajsel ministarka spoljnih poslova i integracije, da postoji velika potreba za delovanje po pitanju integracije u školama. Fokus, kako je istakla, mora biti usmeren i na žene, jer su one zapostavljene u obrazovanju i na tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rada. Ministarki zadaje veliku brigu omladina.

- Radikalizacija u školama dramatično raste. Rat kultura u učionicama je definitivno tema kojom ćemo morati da se bavimo - poručila je ona.

U Beču 51 odsto đaka, a u novoj srednjoj školi čak 72,8 odsto, van škole ne govori na nemačkom i tu postoji hitna potreba za delovanjem, ukazuje Knajselova rekavši da roditelji imaju pre svega odgovornost.

- Ako se u porodičnom domu puštaju samo strane televizijske stanice i majkama i očevima nije jasno da njihova deca moraju učestvovati u nastavi fizičkog ili izletima, onda integracija nije moguća - ocenila je Knajselova.

Savet eksperata, koji je izradio izveštaj, smatra da korišćenje nemačkog jezika i izvan škole ima značajan uticaj na uspeh u obrazovanju, zbog čega treba isprobati drugačije modele integracije od dosadašnjih.

Knajselova je ponovila da na smanjenje znanja nemačkog kod ljudi migrantskog porekla utiče ponuda međunarodnih televizijskih stanica i dodaje da je televizija u pojedinim porodicama "zamena za roditelje", koji nemaju vremena da se bave decom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.