Satelit otkrio tajnu Izraela - Nećemo novu Hirošimu FOTO

Izvor: B92, 25.Feb.2021, 12:31

Satelit otkrio tajnu Izraela - "Nećemo novu Hirošimu" FOTO

U tajnom nuklearnom postrojenju na jugu Izraela započeta je izgradnja posle više decenija, pokazuju satelitske fotografije koje je analizirao Asošiejted pres.

Kako je u vesti navedeno, u toku je iskopavanje na površini veličine fudbalskog stadiona i velike dubine, samo nekoliko metara od starog Nuklearnog istraživačkog centra Negev, koji nosi ime bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa, blizu grada Dimone.

U postrojenju su decenijama stare podzemne laboratorije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a šta se sada gradi nije jasno. Vlada Izraela nije odgovorila na pitanje Asošiejted presa o radovima.

Izrael ne priznaje, ali i ne poriče da poseduje atomsko oružje i jedna je od četiri zemlje koje se nikada nisu pridružile Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja. Fotografije su objavljene u vreme kada premijer Izraela Benjamin Netanjahu oštro kritikuje iranski nuklearni program koji nadgledaju inspektori UN, za razliku od izraelskog.

To je podstaklo stručnjake da ponovo pozovu Izrael da javno objavi detalje svog programa.

Jevrejska država je uz pomoć Francuske tajno počela da gradi nuklearno postrojenje krajem pedesetih godina u pustinji kraj Dimone, 90 kilometara južno od Jerusalima, a krila je godinama vojnu svrhu izgrdnje od SAD, tvrdeći čak da je to fabrika tekstila.

Zahvaljujući plutonijumu iz Dimone uveliko se veruje da je Izrael jedna od devet zemalja u svetu koje poseduju nuklearno oružje. Analitičari procenuju da Izrael ima materijal za najmanje 80 bombi koje mogu da nose balističke rakete, borbeni avioni ili podmornice.

Decenijama je postrojenje kraj Dimone izgledalo isto, ali je prošle nedelje primećena "značajna nova izgradnja" zahvaljujući satelitskim snimcima.

Međutim, malo je detalja otkriveno. Satelitske snimke je u ponedeljak napravila Planet lebs inkorporejšn (Planet Labs Inc.) na zahtev AP-a. Jugozapadno od reaktora iskopana je rupa 150 metara, duga i 60 metara široka, a pored nje rov od 330 metara.

Na osnovu drugih fotografija pretpostavlja se da je kopanje pored reaktora počelo 2019. godine, ali da je od tada sporo napredovalo. Stručnjaci su ponudili razna objašnjenja za izgradnju, između ostalog mogućnost da Vlada Izraela namerava da sačuva i održi trenutne nuklearne sposobnosti.

"Mi smo izgradili nuklearnu opciju ne da imamo Hirošimu, već Oslo", rekao je 1998. godine Peres, koji je predvodio nuklearni program i kasnije bio premijer, pa predsednik Izraela, kako navodi AP.

On je aludirao najpre na bombu koju su SAD u Drugom svetskom ratu bacile na Hirošimu, pa na izraelske napore da postignu mir sa Palestincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Satelitski snimci pokazuju da Izrael gradi u tajnom nuklearnom postrojenju,

Izvor: Beta, 25.Feb.2021

U tajnom nuklearnom postrojenju na jugu Izraela započeta je izgradnja posle više decenija, pokazuju satelitske fotografije koje je analizirao Asošiejted pres.Kako je u vesti navedeno, u toku je iskopavanje na površini veličine fudbalskog stadiona i velike dubine, samo nekoliko metara od starog Nuklearnog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.