Sat za našu planetu

Izvor: RTS, 23.Mar.2013, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sat za našu planetu

Srbija podržala akciju "Sat za našu planetu" simboličnim isključivanjem rasvete i dekorativnog osvetljenja na jedan sat do 20.30 do 21.30 časova.

Sat vremena, širom sveta, a kod nas od pola devet do pola deset ugasila su se svetla i dekorativno osvetljenje na mnogim objektima radi ublažavanja posledica klimatskih promena i podsećanja na opasnost koja nam od tih promena preti.

Akciji "Sat za našu planetu" priključilo se više stotina miliona ljudi, u preko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sedam hiljada gradova u 152 države.

U Srbiji je u toj akciji učestvovalo 58 gradova. Procenjuje se da se na ovakav način u svetu, u zavisnosti od države, uštedi od 10 do 15 odsto energije.

Svetla u Beogradu isključena su u Starom dvoru, Skupštini Srbije, Narodnoj biblioteci Srbije, hramu Svetog Save, crkvi Svetog Marka, Ruskoj crkvi, Etnografskom muzeju, na Trgu Republike, muzejima "Nikole Tesle" i "Kneginje Ljubice", kod spomenika "Pobednik" na Kelemegdanu i kule "Nebojša", kao i na svim mostovima

Nišlije su se "Satu za planetu" priključile ispred crkve Sveti car Konstantin i carice Jelene u parku Sveti Sava. Uz nastup  muzičara, horova, plesnih grupa i uz svetlo sveća prikazano je da u ambijentu bez svetla može da se napravi dobar program.

Grad Niš već četiri godine podržava ovu akciju a organizatori su pored gradskog Odseka za energetiku i brojne nevladine organizacije. Ipak, u stanovima u okolnim zgradama tek ponegde, slučajno ili u znak podrške, svetlo je bilo ugašeno.

Svetla su na sat vremena ugašena na mnogim spomenicima i građevinama širom sveta, kao što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju kao i čuveni most Golden Gejt.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Svet ugasio svetla za spas planete (FOTO)

Izvor: B92, 24.Mar.2013, 14:04

Više od 150 zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju, ugasilo je svetla na sat vremena kako bi skrenule pažnju na potrebu razvijanja održive budućnosti i ublažavanja posledica klimatskih promena...U akciji pod nazivom “Sat za našu planetu”, koju organizuje Svetski fond za zaštitu prirode,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.