Sastali se Lukašenkovi prognani protivnici

Izvor: B92, 06.Avg.2023, 18:48

Sastali se Lukašenkovi prognani protivnici

Prognani protivnici beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka sastali su se danas u Poljskoj.

Sastanak se održava uoči treće godišnjice neuspešnih protesta protiv rezultata predsedničkih izbora u Belorusiji, da pokažu da su i dalje jedinstveni.

Liderka beloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovska (40) u avgustu 2022. godine oformila je samoproglašenu vladu u egzilu koja je otvorila više od 20 alternativnih ambasada i informativnih centara u inostranstvu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tihanovska je, na skupu u hotelu u Varšavi pred nekoliko stotina aktivista, pozvala opozicione snage u inostranstvu da se ujedine i podrže stvaranje pokreta "Nova Belorusija".

Tihanovska je istakla da su protekle tri godine naučile belorusku opoziciju da ni najjača želja nije dovoljna da se promeni "truli sistem", preneo je Rojters.

Ona je, na drugom godišnjem skupu opozicije posle prošlogodišnjeg u Litvaniji, rekla da opozicija priprema inicijative za promociju pozorišta, štampanju knjiga i obrazovanju na beloruskom jeziku.

"Ovo nam omogućava da sačuvamo svoj identitet i da prenesemo dalje naše nacionalne vrednosti novoj generaciji Belorusa", istakla je Tihanovska.

Tihanovska, bivša nastavnica engleskog jezika, koja je pobegla iz Belorusije nakon predsedničkih izbora 2020. godine, rekla je da će opozicija tražiti međunarodno priznanje za alternativne pasoše.

Protesti zbog Lukašenkove pobede na izborima 2020. trajali su nekoliko meseci pre nego što su ih ugušile snage bezbednosti, što je izazvalo masovni egzodus iz Belorusije.

Suprug Tihanovske Sergej Tihanovski bio je u zatvoru od 2020. nakon što mu je zabranjeno da učestvuje na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Protivnici Lukašenka se ujedinjuju, planiraju pasoše „Nove Belorusije“

Izvor: Danas, 06.Avg.2023

Politički protivnici beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u egzilu sastali su se danas u Poljskoj kako bi pokazali jedinstvo i isplanirali zajedničku strategiju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.