Izvor: B92, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušani za Bukovicu

Bijelo Polje -- Istražni sudija iz Bijelog Polja Milorad Smolović saslušao je osumnjičene za zločine protiv čovečnosti u selu Bukovica od 1992. do 1993.

Zamenik višeg državnog tužioca u Bijelom Polju Višnja Medojević pre desetak dana podnela je zahtev za pokretanje istrage protiv bivših pripadnika rezervnog sastava Vojske Jugoslavije braće Radmila (42) i Radiše (35) Đukovića, zatim Slobodana Cvetkovića (36), Milorada Brkovića (36), Đorđa Gogića (42), te pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezervnog sastava policije Slaviše Svrkote (43) i Radomana Šubarića (46).

Branilac osumnjičenih, advokat Miodrag Golubović, saopštio je da su se svi osumnjičeni "uredno odazvali" pozivu suda i da su svi "kategorički negirali" da su počinili delo za koje ih tereti tužilaštvo, a da je saslušanje bilo veoma korektno.

Golubović je rekao da sledi saslušanje desetak svedoka koje je tužilac predložio i da će, nakon toga, odbrana predložiti svoje svedoke, kao i druge materijalne dokaze.

Prema podacima udruženja prognanih Bukovčana, od 1992. do 1995. godine u tom kraju ubijeno je šest ljudi, oteto 11 osoba, a više od 70 podvrgnuto fizičkoj torturi.

Zapaljeno je najmanje osam kuća, džamija u selu Planjsko, proterano 90 porodica sa 270 članova, a sve kuće su, uglavnom, opljačkane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.