Šarović uskoro dobija odštetu

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 06.Sep.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarović uskoro dobija odštetu

Bivši predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović, koji je podnio tužbu Sudu BiH zbog materijalne i nematerijalne štete nanesene njemu i njegovoj porodici za vrijeme boravka u pritvoru, izjavio je "Glasu Srpske" da se proces nalazi u završnoj fazi i da očekuje presudu u svoju korist.
- BiH mora da snosi posljedice politički organizovanih procesa, što je očigledno u mom slučaju, zbog nezakonitih radnji osoblja OHR-a i ranijih visokih predstavnika jer su ovi politički procesi bili >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << direktno organizovani iz kancelarije OHR-a - naglasio je Šarović.

Samo Šarovićev odštetni zahtjev iznosi oko 480.000 maraka. Sa druge strane, on procjenjuje da će ovakvih tužbi biti još više u budućnosti.

- Mnogo toga se nagomilalo, a moj slučaj neće biti usamljen. Znam da je bilo inicijativa u Parlamentarnoj skupštini BiH oko ove problematike, a pažnju je potrebno usmjeriti na ove koji su doveli ljude u ovu situaciju i na institucije BiH koje su radile kako su radile - rekao je Šarović.

Dodao je da bi njegov odštetni zahtjev i ostali zahtjevi trebalo da preventivno utiču na institucije da rade u interesu građana, a ne zarad drugih interesa koji su, po njegovom mišljenju, bili očigledni u ovim slučajevima.

Sud BiH u oktobru 2006. godine izrekao je oslobađajuću presudu Šaroviću, koji se od novembra 2005. godine nalazio u pritvoru.

Prema podacima Pravobranilaštva BiH u prošloj godini evidentirano je više od 160 tužbi po raznim osnovama, s odštetnim zahtjevima koji zbirno iznose više miliona maraka. Samo na osnovu 34 izgubljena procesa iz prošle godine, BiH je bila dužna da isplati više od milion i po maraka.

U budžetu BiH nema sredstava koja su namijenjena za isplatu odšteta, a većinu optužnica protiv političara i nosioca vlasti podizali su strani tužioci.

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.