Šarmantno i efektno

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarmantno i efektno

Predstavu "Apartman A", realizovanu na osnovu jednočinki Nila Sajmona, čine četiri odvojene, a tematski vrlo bliske priče koje se dešavaju u jednom hotelskom apartmanu. Svi segmenti ovog scenskog omnibusa duhovito i dramski upečatljivo predstavljaju različite aspekte međuljudskih odnosa: scena "Posetilac iz Mamaroneka" se bavi problemom preljube u braku, "Posetilac iz Londona" analizira aroganciju slavnih i glupavu blaziranost društvenih odnosa, "Posetilac iz Čikaga" tretira netrpeljivost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << između dva nominalno prijateljska bračna para, a "Posetilac iz Forest Hilsa" esencijalno nerazumevanje između roditelja i dece.

Režija Olivere Đorđević je jednostavna, retko odmerena i suptilna, fokusirana na precizan koncept likova prema kojima je blago ironična. Scenografija je ostvarena u umereno ironičnom maniru pop arta (crveni cvetići na beloj pozadini dominiraju na kompletnom enterijeru ovog hotelskog apartmana), kostimi su u osnovi realistički, ali postoje detalji koji svojom preteranošću duhovito razbijaju ovaj realizam (scena i kostim Diana Radosavljević-Milović). Muzika, koju čine retro pop hitovi, u bitnim dramskim momentima naglašava poetski smisao radnje (Frenk Sinatra) ili je u funkciji značenjske nadgradnje (na kraju prvog dela, kada Keren ostane sama, pošto je suprug napusti, emituje se pesma "I Will Survive".

Likovi su u osnovi osmišljeni kao umerene karikature, ali se ovaj karakterističan, blago teatralan izraz u bitnim dramskim momentima gubi, a njihova igra postaje realistička, suptilno psihološki oblikovana. Putem karikaturalnog izraza se efektno predstavlja tipiziranost ljudskih mana – snobizam, arogancija, lažljivost, sitničavost, tvrdoglavost itd, a putem ozbiljnije, realističke igre stvara se autentičnost ovih likova, njihova osobena, opipljiva osećanja.

U prvom segmentu, Vesna Kljajić-Ristović igra Keren kao srdačnu i vedru, donekle infantilnu ženu; kada otkrije da je muž vara sa sekretaricom, ona postaje autoironična, zbog klišetiziranosti ove činjenice. Miloš Stanković stvara lik njenog muža Sema, kao proračunatog i lažljivog, ljigavo preopterećenog izgledom svog tela. Vesna Kljajić-Ristović u poslednjoj priči igra lik Norme koju karikira da bi naglasila njenu neopravdanu samouverenost, kao i fakat nerazumevanja strahova njene ćerke koja treba da se uda. Jovan Ristovski nastupa u ulozi Norminog supruga Roja, teatralnim izrazom ističe njegovu grotesknu opterećenost novcem, kao i jezivu tvrdoglavost. Đorđe Simić igra konobara Bertrama koji se pojavljuje u tri dela predstave, kao mlitavog i nonšalantno nemarnog, duhovito izražavajući njegovu suštinsku nezainteresovanost da zadovolji goste, odnosno zainteresovanost za napojnice...

"Apartman A" Olivere Đorđević je izuzetno šarmantna i nepretenciozna predstava, impresivna zbog efektne jednostavnosti i inspirativnog prikazivanja emocija, mana, slabosti, prevelikih očekivanja i bolnih razočaranja koja definišu naše svakodnevne živote.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.