Šarl Aznavur preuzeo dužnost ambasadora Jermenije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarl Aznavur preuzeo dužnost ambasadora Jermenije

JEREVAN - Francuski šansonjer jermenskog porekla Šarl Aznavur zvanično je preuzeo dužnost ambasadora Jermenije u Švajcarskoj.

Jermenski predsednik Serž Sarkisijan imenovao je pevača za ambasadora u Švajcarskoj kao i za stalnog predstavnika Jermenije u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, navodi se u saopštenju iz predsedništva Jermenije.

Šarl Aznavur (84), čije je pravo prezime Aznavurijan, u februaru je prihvatio predlog jermenskih vlasti.

Rođen u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Parizu od roditelja Jermena, pevač je 1988. osnovao udruženje "Aznavur za Jermeniju", u cilju prikupljanja sredstava za pomoć žrtvama razornog zemljotresa koji je pogodio sever zemlje i u kojem je život izgubilo oko 25.000 ljudi.

Aznavur je tada posetio Jermeniju i napisao humanitarnu pesmu "Za tebe Jermenijo". Pesma, koju je snimio 1989. sa 90 pevača i muzičara, prodata je u milion primeraka.

Šansonjer je potom postavljen za stalnog ambasadora Jermenije u Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) u Parizu.

Aznavura je 2004, kada je navršio 80 godina, za nacionalnog heroja proglasio tadašnji predsednik Robert Kočarijan.

Decembra prošle godine, Aznavur je dobio jermensko državljanstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.