Sarkozi za evropsku berzu gasa

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi za evropsku berzu gasa

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi predložio osnivanje evropske berze prirodnog gasa. Evropa može da zauzme jaku poziciju u pregovorima sa isporučiocima tog energenta. Rusiju treba posmatrati kao partnera, a ne protivnika EU, ocenio Sarkozi.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi predložio je osnivanje evropske berze prirodnog gasa, kao jedinstvenog centra za njegovu kupovinu.

Predsednik Francuske ocenio je da bi to Evropi omogućilo da zauzme neophodnu, jaku poziciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u pregovorima sa isporučiocima tog energenta.

Sarkozi je, u govoru posvećenom predstojećim izborima članova Evropskog parlamenta, istakao i značaj razrade jedinstvene politike EU i Evrope u oblasti energetike, "politike koja neće biti zasnovana samo na principima konkurencije".

"Osnivanje berze treba da postane osnova za "ozbiljnu energetsku strategiju" EU, ocenio je Sarkozi.

Konkretnije pojedinosti o predlogu, francuski predsednik nije izneo.

Niz političkih posmatrača u Francuskoj, međutim, ocenjuje da je osnivanje jedinstvenog centra za kupovinu gasa u suprotnosti sa kursom koji sprovodi EU na planu liberalizacije energetskog sektora i jačanja konkurencije unutar njega.

Strahuje se i da bi osnivanje jedinstvenog centra za kupovinu gasa u suštini omogućilo rukovodstvu EU da "diktira" cene, svodeći na minimum mogućnost konkurencije između energetskih korporacija.

Stručnjak za energetiku u francuskom "Nacionalnom centru za naučna istraživanja" Ketrin Lokateli smatra, da ideja nije nova i da se periodično iznosi, ali ju je teško realizovati bog protivljenja kako isporučilaca gasa, niza evropskih zemalja i gasnih kompanija.

Rusija partner, a ne protivnik EU 

Sarkozi je istovremeno pozvao da se Rusija, koja je glavni isporučilac gasa u Evropu, posmatra "ne kao protivnik EU, već kao partner".

Zbog konflikta između Rusije i Ukrajine u januaru su privremeno bile prekinute isporuke ruskog gasa u Evropu, nakon čega su u EU pregovarali o stvaranju nove strategije za energetsku sigurnost.

EU i Ukrajina su u martu potpisale Briselsku deklaraciju o modernizaciji ukrajinskog sistema za transport gasa, koja ne predviđa učešće Rusije u tom procesu.

U aprilu je EU odobrila plan liberalizacije energetskog tržišta, kojim se ograničavaju prava kompanija koje se bave proizvodnjom energenata da budu vlasnici distributivnih mreža u članicama tog bloka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.