Sarkozi osuđen na godinu dana zatvora

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 17:39

Sarkozi osuđen na godinu dana zatvora

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi proglašen je danas pred Apelacionim sudom krivim za nezakonito finansiranje kampanje za reizbor 2012. godine.

Osuđen je na godinu dana zatvora, od čega je polovina uslovno, što znači da za to vreme neće biti u zatvoru, ali će verovatno morati da nosi elektronsku narukvicu.

Sarkozi je bio predsednik od 2007. do 2012. godine i, uprkos nizu suđenja i istraga u vezi sa finansiranjem predsedničke kampanje, on ostaje uticajna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ličnost među konzervativcima.

Takođe je u prijateljskim odnosima sa aktuelnim predsednikom Emanuelom Makronom.

Uvek je uporno negirao optužbe da je njegova konzervativna republikanska partija, tada poznata kao UMP (Unija za narodni pokret), sarađivala sa firmom za odnose s javnošću Bigmalion kako bi prikrila stvarnu cenu njegove izborne kampanje obeležene raskošnim događajima, do tada neviđenim u francuskoj politici.

Na sudu je krivicu prebacio na neke članove tima koji je vodio njegovu kampanju.

"Nisam izabrao nijednog dobavljača, nisam potpisao nijednu ponudu, nijednu fakturu", tvrdio je Sarkozi na saslušanjima.

Francuska ima stroga pravila za trošenje novca u političkim kampanjama. Tužioci tvrde da je kompanija u kampanji slala fakture UMP-u. Tvrde da je Sarkozi za predizbornu kampanju 2012. potrošio 42,8 miliona evra, skoro dvaput više od dozvoljenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bivši francuski predsednik Sarkozi osuđen na godinu dana zatvora, od čega šest meseci uslovno

Izvor: Danas, 14.Feb.2024

Apelacioni sud osudio je danas u žalbenom postupku bivšeg predsednika Francuske Nikolu Sarkozija na godinu dana zatvora, od čega šest meseci uslovno, u aferi prekomernog trošenja tokom izgubljene predsedničke kampanje 2012. godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.