Sarkozi napustio bolnicu

Izvor: RTS, 27.Jul.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi napustio bolnicu

Francuski predsednik Nikola Sarkozi, kome je juče pozlilo dok je džogirao, napustio danas bolnicu. Sarkozijev kabinet saopštio da nesvestica koju je osetio dok je džogirao nije izazvana srčanim problemima, već vrućinom i umorom. Posle kardioloških testova sledi nekoliko dana odmora.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi, kome je juče pozlilo dok je džogirao u parku rezidencije Lantern u Versaju, nedaleko od Pariza, napustio je bolnicu, gde je tokom noći bio podvrgnut kardiološkim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << testovima.

Sarkozijev kabinet je saopštio da će se predsednik nekoliko dana odmarati, navodeći da nesvestica koju je osetio dok je džogirao nije izazvana srčanim problemima, već vrućinom i umorom.

Sarkoziju (54) pozlilo je posle 45 minuta bavljenja intenzivnom fizičkom aktivnošću, a njegov doktor, koji se nalazio u blizini, pritekao mu je odmah u pomošć.

Francuski mediji, pozivajući se na izvor blizak francuskom predsedniku, javljaju da je Sarkozi imao blaži problem sa nervom vagusom, što može da bude povezano sa padom krvnog pritiska, nižim pulsom i gubljenjem svesti.

Sve planirane aktivnosti francuskog predsednika za današnji dan su otkazane, a još nije jasno da li đe u sredu ujutru, kako je bilo predviđeno, predsedavati poslednjim sastankom Kabineta pred početak letnje pauze.

Zdravstveni problemi francuskih predsednika se, po tradiciji, čuvaju gotovo kao tajna pred javnošću, ali je Sarkozi, po stupanju na dužnost, 2007. godine, obećao da će objavljivati rezultate svojih zdravstvenih kontrola.

U izveštaju od 3. jula je navedeno da su rezultati kardiovaskularnih ispitivanja i testova krvi francuskog predsednika normalni.

Za prethodnu godinu takvi rezultati nisu objavljeni. Tokom oktobra 2007. godine Sarkozi je bio hospitalizovan, ali to nije javno saopšteno u tom trenutku, već je objavljeno u jednoj knjizi, a njegovog kabinet je to potvrdio u januaru 2008. godine.

Bivšem francuskom predsedniku Fransoa Miteranu, nedugo po stupanju na dužnost 1981. godine, dijagnostikovan je rak, ali je to objavljeno tek nakon operacije 1992. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.