Sarkozi: Oštrije kazne za terorizam

Izvor: B92, 22.Mar.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi: Oštrije kazne za terorizam

Tuluz -- Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao da će Francuska smatrati krivičnim delom posećivanje vebsajtova koji propagiraju terorizam ili zločine iz mržnje.

On je, u obraćanju naciji, nakon završetka akcije opsade osumnjičenog za ubistvo troje dece i rabina u jevrejskoj školi u Tuluzu, rekao i da će Francuska pooštriti kaznene mere prema ljudima koji odlaze u inostranstvo zbog ideološke indoktrinacije.

"Od sada će svako ko redovno posećuje sajtove koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propagiraju terorizam ili pozivaju na mržnju i nasilje biti krivično kažnjen", rekao je Sarkozi u televizijskom obraćanju nakon što je policija ubila Muhameda Meraha (23), Francuza alžirskog porekla koji je, kako je rekao, u ime Al Kaide ubio sedmoro ljudi.

"Francuska neće tolerisati prisilno regrutovanje ili ideološku indoktrinaciju na svom tlu", naglasio je Sarkozi, dodajući da će biti pokrenuta istraga o tome da li se zatvori koriste za propagiranje ekstremizma u Francuskoj, prenosi agencija Rojters.

On je rekao da vlasti istražuju da li je Merah delovao sam ili je imao saučesnike kada je ubio troje jevrejske dece i četvoro odraslih u jugoistočnoj Francuskoj.

Iz Sarkozijevog izbornog tima saopšteno je da će on danas posle podne održati miting u Strazburu i time nastaviti kampanju za predsedničke izbore.

Podsetimo, Sarkozi i drugi kandidati su obustavili kampanju za predsedničke izbore tokom 32-časovne opsade Meraha, koja je danas završena njegovim skokom kroz prozor.

Analitičari smatraju da će posle ovog događaja bezbednost verovatno postati glavna tema u kampanji u kojoj su dosad dominirale ekonomija i imigracija, navodi AFP.

Inače, prve ankete sprovedene posle zločina u Tuluzu pokazuju da će predsednik Sarkozi odneti tesnu pobedu nad svojim rivalom socijalistom Fransoa Olandom u prvom krugu predsedničkih izbora sledećeg meseca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sarkozi: Krivično gonjenje za propagiranje ekstremizma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Mar.2012

Predsednik Francuske Nikolas Sarkozi je danas rekao da želi da oštrije krivično kažnjavanje širenja ekstremističkih ideologija. Šef države je time reagovao na sedam ubistava koja je, kako se veruje, počinio mladi državljanin Francuske alžirskog porekla Mohamed Merah koji je rekao da je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.