Šarić se sada zove Jan van Hasel

Izvor: B92, 13.Jun.2012, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarić se sada zove Jan van Hasel

Beograd -- Darko Šarić legalno je prošao kroz državni kompjuter Južnoafričke Republike. Ima pasoš, uknjižen je kao Jan van Hasel iz Stelenbuša, piše Pres u Nedeljniku.

Novinar istraživač Džon Rasten, koji se u Južnoafričkoj Republici već godinama bavi spregom narko-mafije i državnog vrha, za nedeljno izdanje lista Pres kaže da su najmanje dva razloga zbog kojih Šarić najverovatnije nikada neće biti uhvaćen.

Prema njegovim rečima, prvi razlog je taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je "debelo podmazao" najviše ljude iz južnoafričke policije i tužilaštva, mnogo pre nego što je optužnica protiv njega i podignuta. Rasten objašnjava da to nije nikakva novost, jer to rade svi narkobosovi u toj republici, a to je, kako dodaje, radio i Dobrosav Gavrić, koji upravo zbog tih veza, odnosno podmićivanja, nije izručen Srbiji.

Drugi razlog, nastavlja Rasten, jeste to što je Šarić legalno ušao u južnoafrički sistem, odnosno državni kompjuter kupivši državljanstvo, ime, adresu i nacionalnost još 2007. Tako se on sada zove Jan van Hasel, koji je rođen u Stelenbušu, u provinciji Zapadni Kejp, a nacionalnost koja mu je upisana je - Južnoafrički Bur.

Na fotografiji je on sa naočarima, paperjastom bradom i dužom kosom.

Šarić, međutim, ima i još jedan pasoš Južnoafričke Republike, po kom ga je i policija nedavno našla u okolini Kejptauna. Tada je, podseća Rasten za izdanje "Presa" Nedeljnik, policija Južnoafričke Republike najavila da će srpskoj policiji dostaviti sve podatke o Šariću, koga prate već duže. Međutim, sve je obustavljeno jer je Šarić namerno pušten da se skloni na sigurno.

Rasten veruje da je Šarić i dalje u Južnoafričkoj Republici, s tim da se najverovatnije sakrio u Kraljevini Lesoto, koja se naziva i "crna rupa".

Tamo se, naime, kako objašnjava, Rasten, može lako ući, ali se teško izlazi, zbog čega je ona raj za kriminalce koji žele da se sakriju. Međutim, problem u tom slučaju je nedostatak novca. Šarić taj problem nema, kaže Rasten i dodaje da mu se određena količina novca dotura od prodaje narkotika koji svakodnevno prolaze korz luku u Kejptaunu.

Rasten naglašava da se raskrinkavanje sprege narko-mafije i najviših državnih institucija u Južnoafričkoj Republici neće desiti sve dok se u ceo slučaj ne umeša američka DEA, jer sada se, kako kaže, ogromne svote novca odvajaju kako bi se lobiralo kod najviših zvaničnika da se taj lanac i ta sprega ne otkriju i ne procesuiraju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi identitet Darka Šarića?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jun.2012

Prema saznanjima Press-a, Darko Šarić je državljanin Južnoafričke Republike, zove se Jan van Hasel, rođen je u Stelenbušu i po nacionalnosti je Bur, odnosno Afrikaner.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.