Šarić prvi put progovorio u slučaju Lazarević

Izvor: B92, 16.Nov.2017, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarić prvi put progovorio u slučaju Lazarević

Beograd -- Suđenje nekadašnjem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Branku Lazareviću za odavanje službene tajne narko klanu Darka Šarića nastavljeno je danas.

Na suđenje su kao svedoci došli Šarić i Draško Vuković. Advokat Lazarevića Veran Zečar ponovio je primedbe da se ispitaju ovi svedoci.

Optuženi za organzioavanje šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu Darko Šarić rekao je danas u Specijalnom sudu u Beogradu da mu nekadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šef kabineta ministra unutrašnjih poslova nije nikada odao nijednu policijsku informaciju.

Šarić je na današnjem suđenju Lazareviću i još trojici optuženih da su mu odavali poverljive policijske informacije o praćenju pripadnika njegove grupe, prvi put govorio o ovom predmetu, pošto je u istrazi odbio da svedoči pozivajući se na svoje pravo da sebe ili bliske osobe ne izloži krivičnom gonjuju.

Ovaj optuženi je podsetio da je i u policiji na poligrafu rekao da mu niko nikada iz vrha MUP-a nije prenosio informacije.

Pored Lazarevića koji je opružen da je u više navrata odavao poverljive podatke" koji predstavljaju službenu tajnu optuženi su i nekadašnji rukovodilac u ministarstvu unutrašnjih poslova Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i biznismen Rodoljub Radulović poznatiji kao Miša Banana, koji je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu.

Šarić je posvedočio da od optuženih poznaje Štrpca, jer mu je on bio advokat, kao i Radulovića od 2004. ili 2005. godine.

On je dodao da od Radulovića nikada nije za sebe tražio ništa, ali da ga je molio da pomogne Stanku Subotiću da mu se usvoji jemstvo (i ukine pritvor i poternica), jer je znao da Raduloviću prijatelj tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Prema svedočenju Šarića, Dačić je izbegavao Radulovića i nije mu odgovarao na pozive.

Upitan da li su on i njegov brat iznajmljivali prostor na Studentskom trgu u Beogradu, čiji je vlasnik bila Socijalisticka partija Srbije, on je odgovorio pozitivno, napominjući da je to tek kasnije saznao.

Šarić je govorio i o čestom menjanju brojeva telefona, istićući da je to radio kako ga ne bi stalno zvali ljudi koji mu traže novac na zajam.

Lazarević i ostali se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Šariću je u toku ponovljeno suđenje povodom optužbi za krijumčarenje kokaina, kao i suđenje za pranje para i falsifikovanje dokumenata.

U nastavku suđenja je ispitivan je svedok saradnika tužilaštva Draško Vuković, zbog čega je odbrana negodovala.

Vuković je na početku svedočenja rekao da lično ne poznaje nikoga od optuženih.

On je rekao da je od Dragana Dudića 2008. godine saznao da kriminalnu grupu, čiji je član bio po sopstvenom priznanju, prate i prisluškuju i da je neophodno da promene način komunikacije.

Vuković je dodao da se kriminalna grupa kojoj je pripadao bavila švercom kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i da je imao saznanja da je ta grupa "predmet istrage argentinske policije i da (klan) treba da se pazi i da ima informacija da srpska BIA vodi istragu".

On je rekao da je od Dudića saznao da ih prati "srpska BIA" i da mu je Dudić rekao da mu je to javio "Roćko kojem su to javili njegovi prijatelji" i precizirao da su Roćku to javili "neki njegov prijatelj iz policije, iz MUP-a".

Upitan ko je Roćko, Vuković je rekao: "Radulović iz Kotora".

Vuković je dalje rekao da je posle te informacije grupa promenila način komunikacije, da su prestali da komuniciraju telefonom i počeli da komuniciraju ;elektronskom poštom.

"Pričalo se da samo preko mejlova treba da komuniciramo. Da nećemo slati neke poruke, već čuvati kucane draftove", rekao je Vuković i dodao da su osobe koje je trebalo da komuniciraju, preko istog korisničkog imena i lozinke ulazili na isti mejl i čitali pripremljene mejlove, koji nisu poslati i na isti način odgovarali na njih (tako što su ih snimali kao pripremljene).

Odbrana je tvrdila da Vuković nije kredibilan svedok i nije mu postavljala pitanja navodeći da ne želi da učestvuje u lažnom svedočenju.

Branilac Branka Lazarević, advokat Veran Zečar rekao je da je cilj bio da Vuković neistinito svedoči i da je i tokom svedočenja to učinio.

Odbrana je opet negodovala jer Vuković svedoči o razgovorima sa pokojnim ljudima i tvrdila da je Vuković instruirani svedok, koji je spreman da uradi sve kako bi opravdao nisku kaznu u drugom postupku.

Lazarevićev advokat tražio je da se zbog njegovih obaveza nastavak suđenja ne zakazuje pre druge polovine decembra, a Lazarević je naveo da ima planirani put 24. decembra.

Suđenje će biti nastavljeno 13. decembar u 10.00, ispitivanjem svedoka Mileta Jerkovića, čime bi trebalo da bude završeno ispitivanje svedoka na predlog tužilaštva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šarić: Lazarević mi nikada u životu nije dao informacije

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2017

Optuženi za šverc droge iz Latinske Amerike i organizovanje kriminalne grupe Darko Šarić danas je, na suđenju nekadašnjem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Branku Lazareviću, koji se tereti da mu je odao službene tajne koje je koristio za trgovinu drogom, negirao da mu je Lazarević...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.