Šarić privatnim avionom odleteo u Švajcarsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2010, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarić privatnim avionom odleteo u Švajcarsku

PODGORICA/BEOGRAD - Glavni osumnjičeni za organizovanje šverca droge Darko Šarić napustio je Crnu Goru 21. januara privatnim avionom u Švajcarsku, pišu danas podgoričke Vijesti.

Pozivajući se na izvor iz Uprave policije Crne Gore, list navodi da je Šarić iz Pljevalja 21. januara, istog dana kada je u Srbiji za njim raspisana međunarodna poternica, najpre "svojim helikopterom" otišao u Podgoricu, a zatim privatnim avionom u Švajcarsku.

U Slovačkoj proveravaju državljanstva
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Slovačko ministarstvo unutrašnjih poslova počelo je da proverava sumnjiva državljanstva i trajne boravke pošto je Darko Šarić za kojim srpske vlasti i Interpol tragaju zbog šverca kokaina, bez problema dobio državljanstvo na osnovu falsifikovanih potvrda.

Kontrola je ustanovila da je recimo i blizak poslovni partner ruskog oligarha Olega Deripaske, Georgij Oganov zajedno sa ženom za samo dva dana umesto za uobičajenih mesec dana dobio odobrenje o trajnom boravku u Slovačkoj kao važan investitor iako je ta potvrda bila falsifikovana.

Dnevnik SME danas piše da je centrala Pogranične policije i policije za strance u roku od dva sata odgovorila pozitivno na upit odeljenja policije za strance u Bratislavi da li Oganovu i supruzi mogu da odobre trajni boravak.

Niko se prema pisanju slovačkog lista nije ni deranžirao da proveri u agenciji za strana ulaganja SARIO da li je originalna njena potvrda da je u interesu Slovačke da se Oganovu kao krupnom investitoru odobri boravak.

Međutim, pokazalo se da je reč o falsifikatu pošto je SARIO upravo suprotno zvanično obavestio Oganova da nema osnova da mu izda takvu potvrdu.

Dobio dojavu iz srpske policije

Citirajući sagovornika za koga tvrdi da je upućen u operativne podatke Uprave policije koji se zbog oznake 'tajno' ne saopštavaju, Vijesti navode da je Šarić Crnu Goru napustio, jer ga je verovatno neko iz srpske policije obavestio da je za njim raspisana poternica.

"Crnu Goru je napustio na način koji je često koristio u protekle dve-tri godine, prilikom poslovnih putovanja u Švajcarsku", piše list navodeći da je Šarić sa podgoričkog aerodroma tajno i uz pomoć "moćnih ljudi iz državnog vrha, avionom jedne aviokompanije sa čijim je vlasnikom prijatelj, odleteo u Ženevu".

Podgorički list Dan u danasnjem broju prenosi izjavu portparola švajcarske policije Stefana Kunderfmana koji je rekao da će policija te zemlje izručiti svakoga ko se nalazi na međunarodnim poternicama.

Kunderfman nije želeo da komentariše informacije da se Šarić nalazi u Švajcarskoj.

S druge strane, šef kancelarije Interpola za Srbiju Miloš Oparnica kaže da je Srbiji do sada oko 15 zemalja dostavilo informacije o vođi najvećeg narko-klana u ovom delu Evrope, Darku Šariću, za kojim je naša zemlja raspisala međunarodnu poternicu, ali i da ne misli da se Šarić nalazi u Švajcarskoj.

On ističe da su podaci o Šariću stigli od zemalja bivše Jugoslavije, ali i Slovačke, Češke i Švajcarske.

"Nama je najmanje 15 država dostavilo informacije o ranijim aktivnostima Darka Šarića na njihovoj teritoriji. Radi se o periodu pre nego što je Srbija za njim raspisala poternicu, a podatke smo dobili odmah posle njenog raspisivanja. Zbog poverljivosti podataka ne mogu konkretno da govorim o tome ko nam je i šta poslao o Šariću", izjavio je Oparnica za "Pres".

Neozbiljno proveravati navode medija

"Mediji su već objavili podatke o njegovom boravku u Češkoj i Slovačkoj, a informacije o Šariću dobili smo i od zemalja u okruženju, kao i Švajcarske... Znate, Darko Šarić bio je "aktivan" u više od pet država i to je sve što mogu da kažem a da ne ugrozim dalju istragu", kazao je šef kancelarije Interpola za Srbiju.

Upitan da li ima informacije o tome da su crnogorski mediji objavili da je Šarić pobegao u Švajcarsku, Oparnica kaže da ta zemlja nije članica EU, ali "deli" njihova pravila i da "Srbija ima dobru saradnju sa Švajcarskom, a u prilog tome govori i činjenica da Srbiji svake godine iz ove zemlje izruče između šest i 10 lica".

"A što se Darka Šarića tiče, da postoji neka kredibilna informacija, odnosno da je on konkretno negde lociran, mi ne bismo danas pričali na ovu temu, jer bi on već bio uhapšen", kaže Oparnica.

On ističe da je ovaj slučaj isuviše ozbiljan da bi bilo "nekredibilnih" informacija.

"Neozbiljno bi bilo da ja proveravam navode medija gde se Šarić krije, jer Interpol to može da proveri samo na osnovu zahteva nadležnog organa, u ovom slučaju Specijalnog tužilaštva".

"Ljubopitljivost u određenim stvarima može da ugrozi naše aktivnosti, a da vi kriminalcima na taj način dajete informacije", upozorio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vijesti: Šarić privatnim avionom odleteo u Švajcarsku

Izvor: EMportal, 01.Mar.2010

Osumnjičeni za organizovanje šverca droge iz Latinske Amerike Darko Šarić napustio je Crnu Goru 21. januara privatnim avionom i odleteo u Švajcarsku, pišu Vijesti.

Nastavak na EMportal...

Policija: Šarić privatnim avionom odleteo u Švajcarsku

Izvor: Kurir, 01.Mar.2010

PODGORICA, 1. marta 2010. (Beta) - Glavni osumnjičeni za organizovanje šverca droge Darko Šarić napustio je Crnu Goru 21. januara privatnim avionom u Švajcarsku, pišu danas podgoričke Vijesti. Pozivajući se na izvor iz Uprave policije Crne Gore, list navodi da je Šarić iz Pljevalja 21. januara,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.