Šareni muzički svet

Izvor: Politika, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šareni muzički svet

Jedan je od krivaca za snimanje legendarnog albuma "Paket aranžman", tvorac je čuvene pesme "Prvi sneg" kojom su se proslavili "Suncokreti", autor je dva albuma "Dijagnoza" i "Dizajn za stvarni svet" koje je malo ljudi čulo, a uživaju kultni status. Dušana Mihajlovića, koji je poznatiji kao Doktor Spira, sa bendom "Ljudska bića", često su nazivali tajnim junakom beogradske scene, pretečom novog talasa...

Posle više od dve decenije, od kada živi u Londonu, prošle subote održao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je koncert u Pozorištu na Terazijama, a sve povodom izlaska diska "Arheološki artefakti tehnofilskih civilizacija prošlosti ili naučna fantastika kao žanr u umetničkim delima s kraja dvadesetog veka" u izdanju "Multimedije rekordsa" na kome su se našli albumi "Dijagnoza" i "Dizajn za stvarni svet".

Nedavno je izjavio da je bilo samo pitanje oportunog trenutka kada će se ponovo scenski aktivirati. Dušan Mihajlović, alijas Doktor Spira, ističe za "Politiku" da nikada nije prestao da pravi muziku.

– Umem da napišem pesmu, aranžiram je, napravim tekst. Ali, plasirati muziku je industrijski deo posla, koji ja ne radim dobro.

Na pitanje zašto se otisnuo u London i čime se tamo bavi više od dve decenije, priča:

– Jugoslaviju su 1986. godine zadesili veliki ekonomski problemi i pošto sam verovao u ono što radim, smatrao sam da mogu da odem na neko veće tržište i da tamo živim od muzike. Međutim, nisam bio pripremljen za industrijski pristup muzici koji postoji u Velikoj Britaniji. Tri godine sam proveo učeći mlade Britance da komponuju, aranžiraju... A onda sam se okrenuo drugom izvoru prihoda – računarima. Rad sa računarima vrlo je dinamičan i interesantan. Ono što je muzika bila šezdesetih, to su računari bili devedesetih. To je i finansijski isplativo, i time se i danas bavim. Radim za kompjutersku kompaniju koja razvija softver.

O "legendi" ispredenoj oko objavljivanja njegovog debi albuma "Dijagnoza", koji je izdat šest godina posle snimanja, kaže:

– Ja sam radio u studiju "Druga maca" sa Encom Lesićem gde smo snimali pesme novih grupa "Idola", "Šarla akrobate", "Električnog orgazma" koje su izašle na ploči "Paket aranžman". Međutim, želeo sam da sviram, i u oktobru 1980. godine snimio sam "Dijagnozu". Lesić je postigao dogovor da to objavi PGP. Ploču sam odneo na rezanje u London i odštampao sam 50 promotivnih primeraka, a kada sam se vratio PGP je odustao od izdavanja. Kada je 1986. Oliver Mandić postao direktor PGP-a sedeli smo u "Šumatovcu" Bora Đorđević, Mandić i ja. Bora je Oliveru rekao: "Ako si mangup, objavi Spirinu ploču" i tako je album konačno i izašao. Iako smo zatim snimili drugi album, na kome su gostovali Anton iz "Brejkersa", Slađana Milošević, Dejan Cukić i drugi, ja sam rešio da odem u London, tako da ta ploča nikada nije objavljena.

Pošto će se oba albuma konačno naći na jednom kompakt disku, Spira govori o značaju ovog izdanja za neke mlađe generacije:

– Mislim da će im biti interesantno. Pre neki dan jedan mladić me je upitao da li sam ja zaista napisao pesmu "Prvi sneg", a ja sam mu odgovorio da jesam i onda mi je on rekao da su se njegovi roditelji zbližili uz tu pesmu. Šta reći na to?! Sada će svi moći da čuju kako "Prvi sneg" zvuči u mom i izvođenju Slađane Milošević. Slika mog muzičkog sveta vrlo je šarena. Tu ima lepih, agresivnih, ružnih, veselih stvari... Sigurno ćete me češće viđati jer se nadam da ću u narednom periodu moći malo više da se bavim muzikom, a manje kompjuterima.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.