Šare na Mesecu

Izvor: Vesti-online.com, 17.Dec.2015, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šare na Mesecu

Kada se gleda golim okom, izgleda kao da Mesec na svojoj površini ima neke mrlje koje su hiljadama godina predmet interesovanja. Prema mitologiji Maja, to su bili likovi zečeva ili pasa. Peruanci su smatrali da su to jaguari ili lisice, evropske narode šare na Mesecu su podsećale na ljudska obličja. Inke su smatrale da potiču od prašine kojom je Sunce zasipalo Mesec kako bi ublažilo njegov sjaj. Jakuti, stanovnici severozapadnog Sibira, verovali su da te mrlje predstavljaju devojčicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koja nosi dve kofe vode na ramenima. Takvo verovanje postoji i u Severnoj Americi. Tatari iz altajske oblasti smatrali su da je to slika ljudoždera koga su bogovi poslali na Mesec kako ne bi nanosio zlo ljudima na Zemlji.

Drevni narodi voleli su mesečinu jer im je ona ublažavala noćnu tamu. Pojedinci su verovali da se na Mesečevoj površini mogu videti razna znamenja, a seljaci su znali da Mesec može da utiče na setvu i žetvu.

U svešteničkim školama drevne Mesopotamije Mesec je proučavan kako bi se upoznale njegove karakteristike, njegovo kretanje i mene. Kinezi su verovali da potiču od predaka koji su sa Meseca pali na zemlju.

oseban kult Meseca gajili su i skandinavski narodi, koji su Mesečeve mene obeležavali na jednom štapu sa četiri lica koji su nazvali Al-Mon-agt. Neki pretpostavljaju da od tog naziva potiče reč almanah, to jest, kalendar, knjiga koja označava dane, mesece, Mesečeve mene, praznike i svečanosti u godini, vezane za naš satelit.

U grčkoj mitologiji Mesec je bila Artemida, kćerka Zevsa i Lete. Poznata je i pod imenom Selena koja je bila sestra Sunca: prolazila je nebeskim svodom na kolima u koja su bila upregnuta dva konja.

Već u 6. veku pre nove ere, pojedini grčki astronomi došli su do saznanja da je Zemlja okrugla, da se kreće oko Sunca kao središte svemira, i da je Mesec Zemljin pratilac. Međutim, niko nije verovao pa je trebalo da prođe još 1.000 godina pre nego što je Kopernik formulisao te teorije, unevši suštinske promene u ljudska saznanja o svetu i vasioni.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.