Izvor: Blic, 06.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sardina čuva srce Isharna

imaju najmanji procenat srčanih bolesnika

Sardina čuva srce

Isharna u kojoj su često zastupljene 'masne' ribe, poput sardina, skuše, haringe i lososa, smanjuje rizik od oboljenja srca i krvnih sudova. To najbolje znaju Eskimi sa Grenlanda, Japanci i ostali narodi u čijoj ishrani ove ribe zauzimaju značajno mesto i kod kojih je procenat srčanih bolesnika daleko manji nego u zapadnim zemljama. Objašnjenje za tu pojavu kriju masne kiseline omega 3, koje snižavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nivo triglicerida u krvi, a istovremeno podižu nivo 'dobrog holesterola', koji sprečava formiranje pločica na zidovima krvnih sudova i, samim tim, štiti od infarkta i moždanog udara.

Masne kiseline omega 3 pripadaju grupi masti koje igraju značajnu ulogu u formiranju moždanih ćelija, molekula zaduženih za suzbijanje zapaljenskih procesa u organizmu i molekula koji regulišu krvni pritisak. Nažalost, one se ne proizvode u organizmu, tako da potrebnu dnevnu 'dozu' moramo da unosimo preko hrane, u prvom redu ribe, ali i preko soje i koštunjavog voća.

Ali, pažnja! Unošenje prevelike količine masnih kiselina omega 3 može da prouzrokuje podizanje nivoa 'lošeg holesterola', spreči koagulaciju i poveća rizik od anemije. Zato stručnjaci ne preporučuju uzimanje ovih masti u vidu kapsula, naročito u trudnoći i u kombinaciji sa drugim lekovima (aspirin, laksativi, lekovi protiv kašlja i nazeba...), već savetuju da se one unose preko namirnica koje ih sadrže u dovoljnim količinama.

CDC/GB Vitamin E ne pomaže!

Italijanski naučnici su dve godine pratili zdravlje 11.000 pacijenata koji su doživeli infarkt i koje su podelili u četiri grupe. Jedna grupa je svakodnevno dobijala kapsule na bazi masnih kiselina omega 3, druga grupa je dobijala 300 mg vitamina E dnevno, treća kombinaciju vitamina E i omege 3, a četvrta placebo. Ispostavilo se da je rizik od smrti usled drugog infarkta kod pacijenata koji su redovno uzimali kapsule na bazi masnih kiselina omega 3 za 17 odsto manji nego kod ostalih ispitanika. Ovo istraživanje je takođe pokazalo da vitamin E nema nikakvog uticaja na dugovečnost pacijenata koji su doživeli infarkt. Nasmejte se od srca!

Naučnici su utvrdili da ljudi koji se najviše smeju imaju najmanje šansi da zarade visok pritisak. Istaraživački tim Univerziteta u Marilendu došao je do tog umirujućeg zaključka pošto je proučio 150 pacijenata koji su pretrpeli srčani udar ili kojima je ugrađen bajpas.

Na osnovu upitnika ustanovili su nivo smisla za humor i nivo ljutnje i rezultate uporedili s rezultatima podjednake grupe zdravih osoba. Članovi 'zdrave' grupe bili su znatno skloniji tome da u svakoj situaciji reaguju s dozom humora - a to što su se smejali poslužilo je veoma važnoj svrsi: u njihovom su se mozgu oslobađale hemikalije koje stvaraju osećaj euforije i snižavaju krvni pritisak. Zato su naučnici i zaključili da bi smeh trebalo da postane deo rehabilitacionog programa za pacjente koji boluju od srca. CDC/SP

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.