Šarčević: Radimo na promeni ambijenta u obrazovanju

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Mar.2017, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Radimo na promeni ambijenta u obrazovanju

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da ministarstvo poslednjih meseci veoma intenzivno radi na promeni ambijenta u obrazovanju i da je u finalnoj fazi izrade seta zakona čiji je cilj podizanje kvaliteta obrazovanja i obezbeđivanja paradigme celoživotnog učenja.

"Poseban deo biće zakonska regulativa o dualnom obrazovanju, pri čemu selektivno koristimo elemente dokazanih sistema dualnog obrazovanja u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao je ministar u razgovoru sa ambasadorom Kanade u Srbiji Filipom Peningtonom i direktorkom za međunarodna partnerstva asocijacije Koledži i instituti Kanade Marijom Žoze Fortin.

Šaračević je istakao da ga posebno raduje činjenica da je sve više fakulteta zainteresovano za dualno obrazovanje, saopštilo je Ministarstvo.

Na sastanku održanom u Ministarstvu, Marija Žoze Fortin predstavila je obrazovni sistem Kanade, prevashodno rad koledža, na kojima se pohađaju primenjeni programi.

Ona je istakla da se jednom godišnje sprovodi istraživanje koliko su poslodavci zadovoljni studijskim programima. Poslednje istraživanje pokazuje da se 90 odsto studenata koji završe neki od 8.000 primenjenih programa zaposli do šest meseci po sticanju diplome. Istovremeno, 95 odsto kompanija u kojima rade zadovoljne su kvalitetom njihovog znanja i veština.

Ambasador Penington rekao je da je Srbija na dobrom putu kada je reč o reformi sistema obrazovanja i ponudio pomoć iskustva Kanade u tom procesu

On je dodao da je važno to što je u Kanadi obezbeđena apsolutna prohodnost od univerziteta do koledža, i obrnuto, i da većina onih koji završe univerzitet kasnije pohađa neki od primenjenih programa na koledžima, piše u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

ŠARČEVIĆ: Radimo na promeni ambijenta u obrazovanju

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2017

Šaračević je istakao da ga posebno raduje činjenica da je sve više fakulteta zainteresovano za dualno obrazovanje, saopštilo je Ministarstvo..Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da ministarstvo poslednjih meseci veoma intenzivno radi na promeni ambijenta...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.