Šarčević: Jedan predmet - jedan udžbenik

Izvor: B92, 31.Avg.2019, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Jedan predmet - jedan udžbenik

Planirano je da bude donet propis za izdavače, kojim će za jedan predmet postojati osnovni udžbenik, a ostalo štivo da bude u digitalnoj formi.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da resorno ministarstvo planira da izdavačima propiše šta je redovan udžbenik, a šta su dodatna i pomoćna nastavna sredstva tako da za jedan predmet postoji osnovni udžbenik, a da ostalo štivo koje prati predmet bude u digitalnoj formi.

Povodom vesti da će naredne godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti 10.000 novih digitalnih učionica, ministar za "Kurir" kaže da je prelazak na digitalne modele učenja jedan je od načina da udžbenici budu jeftiniji, a za to su potrebne digitalne učionice.

Kaže i da se svake naredne godine planira još po 10 000 digitalnih učionica i time će sve biti za tri godine digitalizovane i imaćemo 30.000 pametnih učionica.

Najavljuje i da bi od 1. septembra 2020. godine računarstvo trebalo da postane obavezan predmet od prvog do četvrtog razreda, a projekat "Od igre do računara" će ostati za predskolski uzrast.

Ministar je naveo i da je drugi način za jeftinije udžbenike djačka zadruga.

"Ima prostora, djačke zadruge mogu sa cenom da idu i 30 odsto niže", kaže ministar i dodaje da se insistira na osnivanju djačkih zadruga jer to nije biznis u školi, već učenje o preduzetništvu.

Upitan da li ima prostora da svi prvaci u Srbiji dobiju besplatne knjige kaže da se nada, ali da ne može da da čvrsto obećanje.

"To zavisi od svih nas, postoje budžetske linije i na republičkom i na lokalnom nivou. Tamo gde želi lokalna samouprava da se uključi niko ne brani. Naprotiv, idemo sinhronizovano", kaže Šarčević.

On ističe da država svake godine izdvaja sve veća sredstva i da će to iz godine u godinu moći da bude i bolje.

"Mi smo uspeli prošle godine da proširimo kategorije onih koji imaju pravo na besplatne udžbenike, tako da to pravo stvaruju i porodice sa troje i više dece", kaže ministar.

Dodaje da se pravi mreza i to radi Ministarstvo telekomunikacija, a dok će oni raditi jedinstvni informacioni sistem u prosveti.

Upitan da li će biti povećanja plata u prosveti kaže da je to u sklopu povećanja plata svih zaposlenih u javnom sektoru i da je to više puta najavljivao predsenik države.

"Ko će i koliko imati povećanje za obrazovanje jos nisam čuo, niti smo imali sastanke koji o tome govore", precizira Šarčević.

Objašnjava da će i kroz zakon o platnim razredima prosvetni radnici u svakom narednom povećanju imati malo više, a ovo bi bilo peto povećanje za tri godine.

Ministar ocenjuje i da se generalno položaj zaposlenih u prosveti poboljšava iz godine u godinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.