Šarančić obnavlja vozni park

Izvor: B92, 30.Okt.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarančić obnavlja vozni park

Milanko Šarančić (FoNet)

Beograd -- Umesto u nove vagone i lokomotive ili u bezbednost prelaza, Železnice Srbije odlučile su da potroše čak 2,2 miliona evra za kupovinu novih službenih automobila.

Tu investiciju odobrila je Uprava za javne nabavke Srbije, ali bez ulaženja u to da li su ti automobili Železnicama preko potrebni. U toku prošle godine jedanaest osoba poginulo je na pružnim prelazima, a od 2.374 prelaza, koliko ih ima, samo je 470 obeleženo. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Iako je direktor Železnica Milanko Šarančić objašnjavao da oni nemaju novac da obezbede prelaze, ta kompanija sada će izdvojiti 2,2 miliona evra za kupovinu 26 automobila, 28 kamiona i 16 kombija.

Šarančić navodi da će tom nabavkom Železnice praktično uštedeti, jer su u ovoj godini na servisiranje postojećih vozila potrošile oko 650.000 evra.

Nabavku službenih vozila odobrio je Upravni odbor kompanije i Uprava za javne nabavke, kaže Šarančić, što potvrđuju i u Upravi.

"Sam naručilac ceni svoje potrebe sam i može da krene u nabavku, ako su zaista to njegove potrebe i ukoliko za tu nabavku ima sredstava. Uprava za javne nabavke nema zakonsku mogućnost niti ovlašćenje da vrši kontrolu da li je plan nabavke naručioca dobar, odnosno da li su zaista navedene nabavke potrebne naručiocu ili ne", kazala je Daliborka Srećkov iz Uprave za javne nabavke.

Ova kontroverzna kupovina dolazi u trenutku kada Železnice Srbije očekuje imenovanje novog rukovodstva, ali se nagoveštava da bi Šarančić mogao da ostane u vrhu tog preduzeća.

On je na mesto direktora Železnica došao 2004, kao kadar Nove Srbije.

Šarančić je široj javnosti postao poznat 2005, kada je bez tendera kupio polovne vozove i lokomotive iz Švedske, za tri i po miliona evra, i to od firme koja se bavi prodajom tekstila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.