Šarančić: Nisam pozivan na razgovor

Izvor: B92, 13.Maj.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarančić: Nisam pozivan na razgovor

Bivši direktor Železnica Srbije, Milanko Šarančić (FoNet, arhiva)

Beograd -- Krivična prijava protiv Milanka Šarančića, bivšeg direktora JP Železnice Srbije, zbog sporne kupovine vozova prosleđena je Tužilaštvu za organizovani kriminal.

U Višem javnom tužilaštvu u Smederevu je rečeno da je predmet sa obimnom dokumentacijom prosleđen jer suma za koju se okrivljeni tereti prelazi 200.000 dinara i samim tim predmet prevazilazi nadležnosti ovog tužilaštva. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šarančić, koji se sumnjiči za zloupotrebu tokom remonta 1.000 vagona, kaže da se napadima na njega namerno umanjuje vrednost Železnica.

"Protiv okrivljenog nikada nismo dobili zvaničnu krivičnu prijavu od policije, već su je podneli sindikati Železnice i grupe građana, te je ona i nekoliko puta dopunjavana. S obzirom na to da je cifra za koju se Šarančić tereti veća od 200.000 dinara, to je jedini razlog zašto je predmet upućen Tužilaštvu za organizovani kriminal", kažu u smederevskom višem tužilaštvu.

Šarančić kod Jugoslava Ćosića

Milanko Šarančić biće gost emisije "Intervju sa Jugoslavom Ćosićem" u ponedeljak 17. maja od 21 sat na TV B92.

Jugoslav Ćosić će sa bivšim direktorom "Železnica Srbije" razgovarati o stanju železnica, o "Želvozu", o spornim nabavkama, o krivičnoj prijavi i optužbama za zloupotrebu, o odnosima sa Novom Srbijom...

Milanko Šarančić i Dragomir Čohadžić, bivši predsednik UO "Želvoza", osumnjičeni su za sklapanje nezakonitog ugovora i aneksa o remontu 1.000 vagona, za šta je "Želvozu" sa računa Železnice prebačeno 1,3 milijarde dinara.

Republičko tužilaštvo je prosledilo krivičnu prijavu protiv njih Višem tužilaštvu u Smederevu decembra 2007. godine, koje je, posle dve i po godine provere navoda, prijavu prosledilo Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Milanko Šarančić, bivši direktor "Železnica Srbije", kaže za „Danas" da činjenica da ga niko iz MUP-a niti tužilaštva u protekle dve godine, koliko se vodi proces protiv njega, nije pozvao na razgovor, dovoljno govori o težini same prijave.

"Koliko sam upoznat, Republičko tužilaštvo prosledilo je krivičnu prijavu protiv mene Višem tužilaštvu u Smederevu decembra 2007. godine. Sve ovo vreme nijednom nisam pozvan na saslušanje. Dok sam bio direktor Železnica Srbije, od marta 2004. do novembra 2008. pozivao sam policiju i tužilaštvo da kontrolišu svaki projekat u kojem sam učestvovao. Nikada nije pronađen nijedan propust", kaže Šarančić.

On dodaje da treba sprovesti kontrolu nad poslovanjem Železnica, ali naglašava da je ključni period u kojem su eventualno postojale malverzacije vezan za vreme pre njegovog dolaska na čelo ovog javnog preduzeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.