Sarajlije zabrinute za zdravlje, traže hitno sprovođenje mera

Izvor: B92, 11.Avg.2020, 11:49

Sarajlije zabrinute za zdravlje, traže hitno sprovođenje mera

Građani Kantona Sarajevo pokrenuli su inicijativu za hitno sprovođenje mera zbog širenja epidemije koronavirusa na tom području.

Svoje zahteve su danas uputili kantonalnim vlastima.

U pismu, objavljenom na novoformiranoj grupi na Fejsbuku, oni su naveli da su zabrinuti su za živote i zdravlje članova porodica i prijatelja, kai i da su "užasnuti i preplašeni izostankom minimuma neophodnih reakcija nadležnih institucija usled pandemije koronavirusa".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Zato od vas, kao najodgovornijih predstavnika vlasti, kao i od svih odgovornih za rad nadležnih institucija, zahtevamo da odmah, hitno poduzmete mere u Kantonu Sarajevo", navodi se u pismu.

Dodali su da traže da se stvore zakonske i organizacione pretpostavke za rigoroznu primenu novčanih kazni za sve građane koji u zatvorenim i otvorenim prostorima ne nose na licu zaštitne maske u skladu s uputstvom nadležnih zdravstvenih institucija.

Dalje, traže stvaranje zakonskih i organizacionih pretpostavki za sprovođenje mere zabrane okupljanja građana u grupama većim od deset osoba u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Zahtevaju i "okončanje pogubnih sukoba između zdravstvenih ustanova i precizno definisanje njihove saradnje, obaveza i dužnosti", kao i poziv odgovornim institucijama u drugim kantonima, Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu da preduzmu iste ili slične mere,

Pismo je potpisalo više od 500 građana Sarajeva, a među njima su i neke od javnih ličnosti, poput pisca Abdulaha Sidrana, glumca Nermina Tulića, predsednice Udruženja BH novinara Borke Rudić.

Kanton Sarajevo trenutno je najveće žarite koronavirusa u BiH, a broj obolelih raste iz dana u dan.

U poslednja 24 časa u kantonu Sarajevo registrovano je 55 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule su tri osobe.

U celoj BiH od jula svakodnevno raste broj obolelih od kovida 19, a juče je preminulo 16 osoba, što je najveći broj od marta, kada je počela epidemija koronavirusa u BiH.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Građani Sarajeva traže hitne mere zbog širenja korona virusa

Izvor: Danas, 11.Avg.2020

Građani Kantona Sarajevo pokrenuli su inicijativu za hitno sprovođenje mera zbog širenja epidemije korona virusa na tom području, a svoje zahteve su danas uputili kantonalnim vlastima.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.