Sarajevo - najzagađeniji glavni grad na svetu

Izvor: B92, 27.Jan.2020, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo - najzagađeniji glavni grad na svetu

Sarajevo je danas najzagađeniji glavni grad na svetu, pa stručnjaci preporučuju građanima da ne napuštaju svoje domove, ako ne moraju.

Prema podacima mernih stanica u Sarajevu, kvalitet vazduha je označen kao veoma nezdrav po zdravlje ljudi.

Kako je izmereno u 14:30 sati, na području oko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država indeks zagađenosti vazduha je 287, dok je merna stanica na Skenderiji izmerila 388 AQI, pa se na tom području vazduh smatra opasnim. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ove vrednosti dovoljno su visoke da će posledice po disanje osetiti svi građani, a ne samo oni s osetljivim disajnim putevima.

Prema agenciji AirVisual koja sakuplja podatke o zagađenju vazduha, u ovakvim situacijama preporučuje se izbegavanje aktivnosti i ostanak u kući.

Stanice kod Vijećnice i na Bjelavama izmerile su u 14:30 sati vrednosti od 111, odnosno 141 AQI i ti parametri zapravo znače da je vazduh nezdrav samo za osetljive kategorije stanovništva.

Nezdrav vazduh je i na Otoci gde je na stanici izmereno 166 AQI. Trenutni prosek izmeren sa svih stanica u Sarajevu je 227, što znači da je reč o veoma nezdravom vazduhu, preneo je sarajevski portal Klix.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.