Saradnja regionalnih avioprevoznika radi unapređenja usluge

Izvor: Southeast European Times, 23.Maj.2012, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja regionalnih avioprevoznika radi unapređenja usluge

Aviokompanije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije saopštile su da će zajednički koristiti svoje avione kako bi popravile avioprevoz u regionu. U ostalim vestima iz biznisa: Turska, Bugarska i Katar planiraju nekoliko velikih investicionih projekata.

23/05/2012

Četiri avioprevoznika u regionu dogovorili su se u nedelju (20. maja) da sarađuju u cilju znatnog poboljšanja avioprevoza i poslovanja. Na skupu u Budvi, srpski JAT ervejz, hrvatski Kroacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << erlajns, slovenački Adrija ervejz i crnogorski Montenegro erlajns saopštili su da će zajednički koristiti svoje avione, ali su naglasili da neće formirati jedinstvenu kompaniju.

***

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je u okviru svojih najnovijih prognoza u petak (18. maja) da će Jugoistočna Evropa ove godine zabeležiti ekonomski rast od jedan odsto. Banka je najentuzijastičnija u svojim prognozama za Tursku, gde bi ekonomija ove godine trebalo da poraste za 2,5%. Očekivanja za Makedoniju su rast od 1,3 odsto, a slede Albanija, Bugarska i Rumunija sa po 1,2 odsto. BDP bi trebalo da poraste za 0,4 odsto u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i za 0,1 odsto u Srbiji. Jedina zemlja u regionu u kojoj banka očekuje negativan rast je Hrvatska, i to -0,6 odsto.

***

Austrijska Hipo Alpe Adrija banka saopštila je u ponedeljak (21. maja) da prodaje deo svoje mreže u bivšoj Jugoslaviji i da se nada da će od toga zaraditi najmanje 1,5 milijardi evra. Banka očekuje interesovanje banaka u Evropi, Rusiji, Turskoj, Jugoistočnoj Aziji, kao i finansijskih investitora. Mreža Hipo Alpe Adrija u regionu sastoji se od šest banaka u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

***

Turska, Bugarska i Katar planiraju više velikih investicionih projekata, objavili su premijeri triju zemalja posle sastanka u Bugarskoj u petak (18. maja). Jedan od potencijalnih zajedničkih projekata je autoput koji će povezivati gradove Svilengrad i Ruse u Bugarskoj, koji će predstavljati putni pravac između Azije i reke Dunav.

***

Više od 400 međunarodnih kompanija učestvovalo je na 11. sajmu EKSPOKOS 2012. koji je prošle nedelje održan u Prištini. Sajam je privukao kompanije sa Kosova, iz Albanije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Srbije, Bugarske i drugih zemalja, a oblasti poslovanja su građevinarstvo, energetika, tehnologija, proizvodnja nameštaja i nekretnine.

***

Turski ministar energetike Taner Jildiz izjavio je u nedelju (20. maja) da je njegova zemlja sa Irakom dogovorila obnovu trgovine naftom, koja je prekinuta pre pet godina. Prema planu čiji je cilj diversifikacija snabdevanja, Turska će početi da kupuje sirovu naftu i da prodaje naftne proizvode Iraku. Turska trenutno kupuje prirodni gas od pet zemalja, a snabdeva se sirovom naftom iz 12 država.

***

Nikozija je domaćin 37. izdanja Kiparskog međunarodnog sajma 2012. do nedelje (27. maja). Sajam je okupio 247 učesnika koji predstavljaju više od hiljadu domaćih i stranih kompanija. Među zvaničnim međunarodnim učesnicima su Bugarska i Grčka, zajedno sa SAD, Mađarskom, Palestinom, Južnom Afrikom i Kuvajtom.

(Razni izvori – 16.5.2012–23.5.2012)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.