Saradnja preduslov za unutrašnju bezbednost

Izvor: Southeast European Times, 03.Sep.2012, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja preduslov za unutrašnju bezbednost

Vojna saradnja jača poverenje između zemalja koje su ne tako davno bile u ratovima i sukobima, kažu analitičari.

03/09/2012

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine-- 3.9.2012.

Makedonija podržava učešće Kosova u regionalnim inicijativama i forumima na temu odbrambenih pitanja, kaže makedonski ministar odbrane Fatmir Besimi, dodajući da je vojna saradnja između dve zemlje u zamahu i da je ostvarila „važne prve uspehe“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<
„Bilatreralna saradnja između Republike Makedonije i Kosova ima važan uticaj na regionalnu bezbednost, ekonomsku saradnju i ukupan razvoj dve zemlje“, rekao je Besimi za SETimes.

Analitičar skopske organizacije Analitika Andreja Bogdanovski rekao je da je jačanje regionalne vojne saradnje neophodan korak ka regionalnom odgovoru na zajedničke pretnje, ali takođe nagoveštava porast poverenja između zemalja.

„Kosovu, koje je sa formiranjem snaga bezbednosti krenulo od nule, treba dodatna podrška zemalja regiona u tom pogledu. Tu zemlje kao što su Makedonija, Hrvatska ili Albanija mogu da ponude svoja iskustva na polju doprinošenja operacijama mirovne podrške, kao i nacionalne odbrane“, rekao je Bogdanovski za SETimes.

Makedonija i Kosovo potpisali su svoj prvi plan saradnje ranije ove godine i počeli razmenu iskustava i pouka izvučenih iz izgradnje nacionalnih odbrambenih institucija.

„Kosovske snage bezbednosti (KSB) upravo su završile svoju prvu vežbu na vojnom poligonu Krivolak [Makedonija], uz učešće 120 vojnika i logističku podršku Armije Republike Makedonije. Očekujemo da će Kosovske snage bezbednosti i ubuduće koristiti poligon u Krivolaku za svoje vojne vežbe“, izjavio je Besimi zaSETimes.

Agim Čeku, ministar Kosovskih snaga bezbednosti, posetio je kontingent u Krivolaku u četvrtak (30. avgust). „Cilj ove vežbe je da se vežba, ali i da se u praksi primene sve procedure upućivanja snaga u inostranstvo“, rekao je Čeku, dodajući da je još jedan cilj jačanje odnosa između KSB i makedonskog ministarstva odbrane.

Mentor Vrajoli, viši istraživač kosovskog Centra za bezbednosne studije, kaže da KSB treba da pokažu da su razvile neophodne profesionalne kapacitete i da su spremne da budu konstruktivna snaga u regionu i šire.

„[Pored]… neutralizacije zabrinutosti da KSB mogu da predstavljaju pretnju za region, takve vojne vežbe takođe jačaju međudržavne odnose sa državama koje učestvuju u tim vežbama“, rekao je Vrajoli za SETimes.

Besimi kaže da su dobri odnosi sa susedima u regionu, uzajamno poverenje i razumevanje i nastojanja za integraciju u NATO i EU od suštinskog značaja za dugoročnu bezbednost i stabilnost regiona.

Zemlje u regionu uključene su u više regionalnih foruma, kao što su Jadranska povelja, proces saradnje ministara odbrane jugoistočne Evrope, Centar za bezbednosnu saradnju u Hrvatskoj i Regionalni centar za saradnju.

Marko Savković, istraživač beogradskog Centra za bezbednosnu politiku, kaže da su zemlje u regionu već dugo „uvoznici bezbednosti“ i sada pokušavaju da se se predstave kao zemlje sposobne da budu „izvoznici“ bezbednosti za mirovne operacije.

„Razvijenije zemlje, koje često pomažu određene događaje ili celokupan mehanizam saradnje, mogu da prenesu svoje znanje i mišljenje stručnjacima sa zapadnog Balkana“, kaže Savković zaSETimes.

NATO takođe može da pomogne u procesu. Svaka zemlja, u zavisnosti od njenog stava prema NATO-u, ima neku vrstu strukturirane saradnje unutar Alijanse.

„NATO pruža određenu finansijsku, i što je još važnije, ekspertsku pomoć, i podstiče razmenu iskustava“, kaže Savković.

Bogdanovski ističe nordijski primer, gde ima puno udruživanja i deljenja resursa.

„Jedan korak u tom smeru je inicijativa za razvoj balkanskih kapaciteta vazdušne odbrane, koja može da koristi dosta toga iz primera baltičke misije vazdužne patrole. Na taj način bi odbrambeni kapaciteti regiona postali međusobno povezani i uzajamno poverenje moglo bi da postane održivije“, rekao je Bogdanovski za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.