Saradnja nauke i politike ključna za razvoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2017, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja nauke i politike ključna za razvoj

Političari u kreiranju politika treba da se oslanjaju na naučna istraživanja, jer nije sramota priznati da ne možemo sve sami, poručila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Na konferenciji "Social sciences and Political Institutions: Challenging the boundaries of (non)cooperation" koju je organizovao Fakultet političkih nauka sa ciljem da predstavi složeni odnos nauke i politike, ali i to koliko je bitno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ove dve sfere sarađuju, Đukić Dejanović je rekla da se ona u svom resoru, od samog početka oslanjala na nauku.

"Kada sam 2016. dobila novi resor, prvi korak mog tima i mene je bio da priznamo da ne znamo dovoljno, ali da moramo da naučimo da bismo predlagali i sprovodili promene", rekla je Đukić Dejanović.

Nakon tog koraka, obratila se, kaže, Institutu za društvene nauke, Centru za demografska istraživanja i Akademiji nauka kako bi "radili zajedno sa ljudima koji se demografijom bave na planu naučnih činjenica".

"Kao ministar sam sela u klupu za učenje... za one koji donose odluke bitno je da znaju da ne mogu sve sami", poručila je Đukić Dejanović.

Ona smatra da je to bio dobar potez jer je, kako kaže, njen resor od tada unapredio mnoge stvari i kada se gleda deset godina unapred, ima šanse da problem demografije počne da se rešava, umesto "da se stidi svog rada".

Zamenik dekana FPN-a profesor Dejan Milenković takođe je istakao važnost saradnje nauke i politike rekavši da se dobar primer toga u srpskoj istoriji može naći u demokratskim promenama.

U tom periodu, kaže Milenković, mnogi naučnici su postali političari i time dali doprinos razvoju svoje zemlje.

Konferenciju Social sciences and Political Institutions: Challenging the boundaries of (non)cooperation" zajednički su organizovali projekat Perform, Univerzitet u Friburgu, Fakultet političkih nauka i Institut za filozofiju i društvenu teoriju.

Projekat Perform je, kako je rekao zamenik direktora te organizacije Nenad Čelarević, projekat Švajcarske organizacije za razvoj koji se odvija u Srbiji i Albaniji.

Njegov cilj je da ojača isrtaživanja u oblasti društvenih nauka kako bi ona pomogla sveobuhvatnim ekonomskim procesima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.