Saradnja biblioteka i opština

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja biblioteka i opština

U Beogradu potpisana delaracija o saradnji javnih biblioteka i lokalnih samopuprava. Smisao projekta ravnomeran razvoj bibliotečko -informacionog sistema u Srbiji.

U Skupštini grada Beograda danas je potpisana Deklaracija o unapređivanju saradnje javnih biblioteka i lokalnih samouprava koja bi trebalo da ojača bibliotečko-informacioni sistem i omogući njegov ravnomeran razvoj u svim delovima Srbije.

Deklaraciju su potpisali ministar kulkture Nebojša Bradić, upravnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Narodne biblioteke Srbije (NBS) Sreten Ugričić, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu Radoslav Petković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, gradonačelnici 30 gradova u Srbiji i direktori matičnih biblioteka u njima.

PO potpisivanju Deklaracije Bradić je ocenio da je mreža javnih bibliteka Srbije jedna od od najstabilnijih u kulturi i veoma važna za sprovođenje kulturne politike. On smatra da će Deklaracija podstaći jačanje sistema biblioteka koji je veoma važan, a nije pođednako razvijen u svim delovima Srbije.

Biblioteka mesto znanja i kulture 

 "Naš interes je u decentralizaciji i povezivanju svih onih koji su primeri izvrsnosti sa onima koji zaostaju ali mogu uz dodatni podsticaj da postanu važna mesta za razvoj bibliotekarstva. Biblioteka nije samo mesto gde uzimate knjigu, već mesto znanja, sticanja novih iskustava, novih informacija, mesto koje je otvoreno, javno, pa tako demokratično i zbog toga treba da se razvija. Zato će ministarstvo kulture biti jedna od adresa koja će odgovarati na zahteve iz ove oblasti", rekao je ministar kulture.

On je najavio da će sledeći korak, posle usvajanja Zakona o kulturi, biti donesenje podzakonskih akata koja će regulisati oblast biblitečko informatičke delatnosti.

Napomenuvši da sve zasluge za pokretanje ovako važne inicijative piripadaju ljudima iz ministarstva kulture, a da je on bio samo domaćin skupa, Đilas je najavio da će se kao gradonačelnik, za kulturu u Beogradu boriti tako što budžet za kulturu, i pored smanjenja ukupnog gradskog budžeta, neće biti umanjen.

"Nastavićemo sa svim projektima koji su bili planirani i to će biti najbolji doprinos razvoju kulture na teritoriji grada Beograda", rekao je Đilas.

Biblioteka pre opštine  

Ilustrujući značaj biblioteka za kulturu Srbije Ugričić je podsetio da one u odnosu na ukupan broj institucija kulture u zemlji zapravo čine "pola kulture Srbije" . Imaju, takođe, i dva puta više korisnika nego sve druge institucije kulture zajedno.

"Možemo biti ponosni što propisi nalažu da je postojanje biblioteke preduslov za osnivanje opštine, a ne obrnuto", dodao je Ugričić, ali i upozorio da priča o bibliotekama ima i neke manje srećne okolnosti, zbog čega treba da preciziramo šta grad i država mogu da učine za njih.

Potpisnici Deklaracije su se obavezali na spremnost da u okviru svojih nadležnosti utvrde kriterijume za raspodelu sredstava namenjenih javnim bibliotekama i obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad u njima. Iskazana je, takođe, spremnost za učešće u sistematskoj promociji kulture čitanja i ostvarivanje inovativnih programa i usluga u javnim bibliotekama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.