Saradnja Narodnog pozorišta i RTS-a

Izvor: RTS, 10.Jun.2010, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Narodnog pozorišta i RTS-a

Potpisan sporazum o saradnji Radio-televizije Srbije i Narodnog pozorišta u cilju unapređenja kulturnih i umetničkih sadržaja. Prvi zajednički projekat dve nacionalne kuće direktan TV prenos premijerne predstave "Zlatno tele" u oktobru.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović i direktor RDU RTS Televizije Beograd Nikola Mirkov potpisali su Sporazum o saradnji dve nacionalne ustanove, u cilju unapređenja kulturnih i umetničkih sadržaja.

Sporazum obavezuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da dve kuće, u okviru svojih mogućnosti, zajedničkog korišćenja tehničko - tehnoloških kapaciteta, medijskog prostora i sadržaja, uspostave saradnju od obostranog interesa i razvoj kulture u celini.

Upravnik nacionalnog teatra Đurović rekao je da je i dosadašnja saradnja dve kuće bila veoma dobra i izrazio nadu da će, posle tog sporazuma, biti znatno bolja.

"Ovo je za nas značajan dan, jer ćemo, između ostalog, u cilju popularizacije Narodnog pozorišta omogućiti našim gledaocima, ne samo u zemlji, nego i u inostranstvu, da uživaju u pozorišnoj umetnosti", istakao je Đurović.

Prvi zajednički projekat planiran je za oktobar, kada će RTS direktno prenositi premijeru predstave "Zlatno tele" Iljfa i Petrova, u režiji i dramatizaciji Gorana Markovića, koja će biti održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

"Biće to prvi put u istoriji našeg teatra da premijera jedne pozorišne predstave bude direktno prenošena na kanalu nacionalne televizije. Posle toga, uslediće i druge akcije, a sve u cilju još bolje i kvalitetnije saradnje i razmene između dve nacionalne kuće", rekao je Đurović.

Prema rečima Nikole Mirkova, pripreme za taj spektakl, kojim će dve kuće iznenaditi kulturnu javnost, počinju od danas.

Nikola Mirkov je najavio da će prenos biti realizovan sa 12 do 14 kamera, kako bi se gledaocima pored malih ekrana, na najbolji mogući način, dočarala ne samo predstava, već i atmosfera premijere.

"Snimaćemo ulazak publike sa Trga Republike, sve ono što se bude dešavalo pre početka predstave, u pauzi i na kraju", rekao je Mirkov i dodao da je duboko uveren da takav poduhvat može samo da podstakne interesovanje publike za pozorište i da, u smislu propagande, bude u korist kako pozorišta, tako i televizije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.