Saradnja Ministarstva za lokalnu samoupravu i Fonda Evropski poslovi AP Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2021, 12:43

Saradnja Ministarstva za lokalnu samoupravu i Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine

U Beogradu je danas potpisan protokol o saradnji između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine, sa ciljem jačanja institucionalnih i administrativnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave u tom delu zemlje.

"Danas smo potpisali protokol kako bismo blisko sarađivali i jačali administrativne kapacitete jedinica lokalne samouprave u AP Vojvodini i dali svoj pun doprinos procesu evropskih integracija", rekla je ministarska državne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Posle potpisivanja protokola s direktorom Fonda Aleksandrom Simurdićem, ona je rekla da je ovo prilika da se pokaže šta predstavlja i koliko je značajna reforma javne uprave kao jedan od tri stuba Srbije na put evropskih integracija, kao i reforma sistema lokalne samouprave.

"Ovom saradnjom dajemo podstrek za ubrzanje lokalnog i regionalnog razvoja. Podržaćemo jedinice lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine pre svega da bi unapredile efikasnost svog rada i efikasnije se povezivale sa organima državne uprave", rekla je Obradovićeva.

Takođe, dodala je, daje se podrška implementaciji načela na kojima počiva Povelja ženske solidarnosti koju je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave potpisalo 5. marta ove godine sa 22 žene koje vode gradove i opštine u Srbiji.

Obradovićeva je podsetila da je strateški cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji i dodala da je današnji protokol potpisan kako bi se jačali kapaciteti u Vojvodini i bili podržani napori gradova i opština da se reformišu i postanu servis svojih građana, da usvoje viziju Strategije reforme javne uprave za narednih deset godina koju je Vlada usvojila.

"Sarađivaćemo blisko jer ulazak Srbije u EU i ispunjavanje strogih kriterijuma kojima se meri naš napredak nije cilj sam po sebi, već bolji i efikasniji standardi. Cilj je da Srbija postane moderna, uređena država u kojoj su građani zadovoljni uslugama koje im se pružaju i u kojoj su uslovi života takvi da naša zemlja bude dobro mesto za život u svakom pogledu", istakla je ministarka Obradović.

Simurdić je rekao da će zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave raditi na jačanju institucionalnih i administrativnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave.

"Ovo je prilika da Ministarstvo upoznamo sa aktivnostima Fonda i pokrajinske administracije u narednom periodu na putu ka tom cilju, a koje okupljaju svih 45 lokalnih samouprava i formiraju timove koji će biti efikasniji i konkretniji kada je reč o apsorpciji sredstava koja im stoje na raspolaganju putem evropskih fondova i programa, ali i drugih bilateralnih sredstava", rekao je Simurdić.

Zahvalio je ministarki Obradović što je prihvatila poziv Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine da u narednom periodu zajedno rade.

"Aktivnosti koje budemo sprovodili biće sinhronizovane i s Nacionalnom akademijom za javnu upravu kako ne bi dolazilo do preklapanja i kako bi sve resurse koji nam stoje na raspolaganju usmerili ka istom cilju, a to je da osnažimo jedinice lokalne samouprave", rekao je Simurdić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.