Saradnja Mađarske i Srbije jača prehrambenu industriju u Arilju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jun.2020, 15:26

Saradnja Mađarske i Srbije jača prehrambenu industriju u Arilju

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas fabriku za preradu voća H&S Fruits u Arilju, koja je rezultat saradnje Srbije i Mađarske, a zajednički je projekat domaće kompanije "Stanić doo" iz Arilja i mađarske kompanije "Horajzn fud" iz Kečkemeta.

Memorandum o saradnji je potpisan 2018. godine u Budimpešti, nakon zajedničke sednice dve vlade, a prema rečima Brnabićeve cilj je da kompanija u Arilju ima proizvodnju, preradu, čitav lanac dobavljača, odnosno da pravi sokove, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << džemove, a da mađarski partner obezbeđuje tržišta.

Kako kaže, fokus će biti na ruskom, ali i na japanskom tržištu, koje je, dodaje, izuzetno zahtevno.

"Ova investicija je važna, ne samo za Arilje i Zlatiborski okrug, već za celu Srbiju", navela je.

Premijerka napominje da je ulaganje u prehrambene industriju važno za naš BDP, za ekonomski rast i dodaje da će vlada u budućnosti pokrenuti inicijativu za sledeće održavanje sednice srpske i mađarske vlade.

"Treba da nastavimo saradnju na ovom strateškom partnerstvu i da pozovemo kompaniju Stanić i Horajzn fud da predstave ovo svoje pozitivno iskustvo i da imamo što više ovakvih partnerstava između mađarskih i srpskih kompanija", poručila je Brnabićeva.

Premijerka je najavila i izgradnju Regionalnog inovacionog startap centra u Arilju, a poziv za izvođača radova biće raspisan sledeće nedelje, što je, kako navodi, jako dobar signal za sve mlade u toj opštini.

Ona se danas sastala sa ariljskim privrednicima i poručila da će se do kraja godine Arilje povezati na gas, što će, kako je dodala poboljšati privredu u toj opštini i značajno doprineti oblasti zaštite životne sredine.

Do kraja godine Arilje će biti povezano na gas

Brnabić je izjavila da će do kraja godine Arilje biti povezano na gas, što će, kako je navela, biti mnogo lakše, efikasnije i jeftinije za ariljsku privredu.

Brnabićeva je nakon razgovora sa ariljskim privrednicima i direktorom "Srbijagasa" Dušanom Bajatovićem poručila da je napravljen dogovor da se do kraja godine Arilje poveže na gas, te da će zahvaljujući tome i zaštita životne sredine biti u znatno boljoj poziciji.

"Lično ću ispratiti sa Srbijagasom da se to završi do kraja ove godine", poručila je premijerka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.