Saradnja Beograda i Šendžena

Izvor: RTS, 11.Jul.2009, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Beograda i Šendžena

Saradnja Srbije i Kine svakog dana je sve bolja, rekao Dragan Đilas posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa kineskim gradom Šenženom. Vang Rong ocenio da je 25. letnja Univerzijada najbolje organizovana do sada i da će Šenžen učiti iz iskustava Beograda.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i vršilac dužnosti gradonačelnika kineskog grada Šenžena Vang Rong potpisali su Memorandum o razumevanju u privrednoj, trgovinskoj, sportskoj, kulturnoj, naučnoj i obrazovnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnji, kao i u oblasti zaštite životne sredine i unapređenju zdravstvene i socijalne zaštite.

Đilas je posle potpisivanja memoranduma rekao da je saradnja Kine i Srbije svakog dana sve bolja.

Tradicionalno prijateljstvo dva naroda u prethodnih godinu dana, kako je istakao Đilas, intenzivno se razvija zbog kineskih investicija u infrastrukturu Srbije.

"Na osnovu međudržavnog sporazuma, koji će biti potpisan prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Kini, velike kineske i svetske kompanije će u Beogradu sigurno graditi jedan most, a mi verujemo i bar još jedan uz njega", rekao je Đilas.

Ocenio da je sporazum o saradnji još jedan most koji će omogućiti da građani Beograda i Šenžena razmenjuju iskustva u oblasti nauke, privrede, kulture, obrazovanja, sporta, da deca iz Srbije putuju u Kinu, a iz Kine u Beograd.

"Siguran sam da će rezultat toga biti uspostavljanje mnogih prijateljstava i poslovne saradnje, što će omogućiti dalji razvoj odnosa i naša dva grada i dve prijateljske države", rekao je Đilas.

Sporazumom je predviđen boravak učenika i profesora iz Beograda u Šenženu.

Prema njegovim rečima, privredna saradnja je dobra, a neke kineske trgovinske firme već posluju u Srbiji.

Šenžen je domaćin naredne letnje Univerzijade koja će se održati 2011. godine. 

Rong kaže da je Beograd grad sa velikim istorijskim i kulturnim nasleđem i izrazio nadu da će u budućnosti veliki broj Kineza dolaziti u Beograd.

Ocenio je da je 25. letnja Univerzijada najbolje organizovana do sada i da će Šenžen učiti iz iskustava Beograda.

Rong će na zatvaranju Univerzijade preuzeti zastavu najvećeg studentskog sportskog takmičenja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Saradnja Beograda i Šendžena

Izvor: B92, 11.Jul.2009

Susret gradonačelnika Beograda i domaćina sledeće Univerzijade kineskog grada Šendžena, Dragana Ðilasa i Vang Ronga (FoNet)..Beograd -- Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i vršilac dužnosti gradonačelnika kineskog grada Šendžena Vang Rong potpisali su danas memorandum o saradnji ova...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.