Saradnik Navaljnog razgovarao o paketu individualnih sankcija; Zaharova osudila

Izvor: B92, 09.Feb.2021, 12:31

Saradnik Navaljnog razgovarao "o paketu individualnih sankcija"; Zaharova osudila

Saradnik ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog izjavio je da je sa evropskim predstavnicima razgovarao o mogućem uvođenju sankcija visokim ruskim zvaničnicima

Takođe, razmatrane su i sankcije saradnicima predsednika Vladimira Putina.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je danas osudila tu inicijativu, optužujući Navaljnog za "izdaju".

Jedan od glavnih saradnika ruskog opozicionara Leonid Volkov koji je napustio Rusiju, naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sinoć na Telegramu da je sa predstavnicima zemalja EU "razgovarao o paketu individualnih sankcija".

"Još ćemo dosta razgovarati u budućnosti, naredenih nedelja i meseci", dodao je on.

Prema Volkovu, sankcijama bi bili obuhvaćeni oligarsi Roman Abramovič i Aliher Usmanov, televizijski voditelj Vladimir Solovjov, direktor televizije Pervi kanal Konstantin Ernst, bankar Andrej Kostin i Igor Šuvalov, bivši visoki zvaničnik vlade.

Sankcije bi bile uvedene i deci generalnog sekretara ruskog Saveta bezbednosti Nikolaja Patruševa, čiji je sin ministar poljoprivrede, i direktora bezbednosnih službi (FSB) Aleksandra Bortnikova.

Prema rečima Volkova, te mere bi bile usmerene na "najbliže okruženje Vladimira Putina".

Poljska delegacija u Evropskoj uniji je na Tviteru potvrdila da je putem video-konferencije održan sastanak sa Volkovom i Vladimirom Ašurkovom, takođe saradnikom Navaljnog.

"Stalni predstavnici 27 zemalja, zajedno sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Kanade i Ukrajine razgovaraju o narednim koracima", navela je poljska delegacija.

Zaharova je kritikovala te razgovore. "Potpuno mi je nerazumljivo kako ljudi koji pričaju o budućnosti Rusije, mogu da hrle prema onima koji Rusiju vide kao protivnika", rekla je ona za televiziju Rosija 24.

"Sa moralne i etičke tačke, to je izdaja", rekla je Zaharova radiju Vesti FM.

EU je u više navrata zatražila oslobađanje Navaljnog koji je uhapšen 17. januara po dolasku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja. Ona je i uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog odbijanja Moskve da istraži slučaj trovanja ruskog opozicionara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.